• Tudomány
Csermely Gábor
Csermely Gábor

Hatalmas mamutcsontokat találtak a focipálya mellett

Az Oregon Egyetem focipályája mellett ástak gödröket a munkások egy új öltöző miatt. Akkor találták meg a hatalmas csontokat.

Egy óriási combcsont került elő már az első gödröknél. Az egyetem kutatóit gyorsan a helyszínre hívták, akik nagyon örültek, mert szinte egyből látták, hogy mamutcsontról van szó. Rögtön leállították az új öltöző építésének előkészítő munkálatait, és nekifogtak az ásatásnak. Egy halom csont egyben maradt meg, de több tucat kisebb csontdarabot is találtak - írja az egyetemi közlemény.

Az egyetem régészei pár nap alatt kiderítették, hogy nem csak egy mamut maradványai vannak a föld alatt. Találtak bölénycsontokat is, és valamilyen más állatét is, ami a teve vagy a ló ősi elődje lehetett. Elképzelhető, hogy egy nyugati teve maradványairól van szó, amelyik egy óriási ősi tevefaj.

Az amerikai focipálya melletti gödörből előkerült csontok. Fotó: Oregon State University / Theresa Hogue - Flickr

Az amerikai focipálya melletti gödörből előkerült csontok. Fotó: Oregon State University / Theresa Hogue - Flickr

EZT IS AJÁNLJUK:

    Ezek az állatok valószínűleg az oregoni síkságon éltek körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt. Loren Davis, az Oregon Egyetem antropológia professzora azt mondta,

    néhány csont kissé megrongálódott az évezredek alatt, de vannak olyanok, amelyek gyönyörű állapotban maradtak meg.

    Nem találtak emberi csontot és eszközöket a környéken, az állatok valószínűleg természetesen pusztultak el. A régészek szerint a környék mocsaras lehetett. Annak idején az ilyen állatok sokszor vizes területekre mentek meghalni, a kutatók szerint gyakori az ilyen. A képgalériáért kattintson ide!

    Top 16