• Külföld
Faktor

Veszélyzónát alakítottak ki, napokon belül kitörhet a vulkán

Már tíz kilométeres magasságba emelkedett a hamufelhő.

Hatalmas hamufelhőt és szürke füstcsíkot bocsátott ki a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánja hétfőn, emiatt a hatóságok megemelték a térségre érvényes riasztás szintjét.

A Mayon vulkán kráteréből tíz kilométeres magasságba emelkedett a hamufelhő. Oldalán két helyen láva tört fel 200 és 500 méteres magasságba.

A katasztrófavédelem egy Twitter-üzenetben tudatta, hogy a riasztás szintjét egy fokkal magasabbra, négyesre emelte. Ez azt jelenti, hogy napokon belül veszélyes vulkánkitörés lehetséges - írja az MTI. A hatóságok a veszélyeztetett övezet nagyságát növelték, most már 8 kilométeres sugarú körre terjesztették ki a tűzhányó körül. Mindenkinek azt tanácsolják, hogy viseljen szájmaszkot, és ne menjen a veszélyeztetett körzetbe.

A 2462 méter magas Mayon vulkán 330 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól Manilától, a kókusztermesztő Albay tartományban. A turisták és hegymászók körében népszerű tűzhányó az elmúlt 500 évben mintegy ötvenszer tört ki, többször erőteljesen. Szakértők ezúttal is heves kitöréstől tartanak néhány héten vagy akár napon belül.

Kommentek:

Top 0