• Tech
Faktor

Hatalmas felfedezést tettek a kutatók: íme a 4. dimenzió

Nem az időről van szó.

Nagy bejelentést tettek az európai és amerikai tudósok: azt állítják, most először tényleges sikerült megfigyelniük az általunk megtapasztalt világon túli negyedik, térbeli dimenziót.

A Nature tudományos folyóiratra hivatkozva azt írja a HVG, hogy a tudósok laborkörülmények között reprezentálták a világunk egy új, ismeretlen "részét".

A jelenlegi ismeretek szerint az általunk ismert világegyetemet háromdimenziósnak tartjuk, amiben a tárgyaknak szélessége, hosszúsága és magassága van. A negyedik dimenzió ezzel szemben a tárgyak kiterjedését írja le.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Fizikai értelemben nem rendelkezünk olyan térbeli rendszerrel vagy eszközzel, amivel egyszerűen beléphetnénk ebbe az új világba

    – magyarázta a felfedezést Mikael Rechtsman, a Pennsylvaniai Egyetem professzora. Vagyis a kutatók nem átléptek egy eddig, az emberiség előtt még ismeretlen térbe, csupán megtalálták azt a módot, ami szükséges a negyedik dimenzióban tapasztalható jelenségek alapvető megértéséhez, későbbi tanulmányozásához.

    A kísérletek egyik részében a tudósok a könnyű részecskék viselkedését tanulmányozták egy speciálisan készített üveg és a fény segítségével: a fizikai bemenetek elektromos töltéssel való szimulálásával megfigyelték, hogyan viselkedett a fény, mely idő alatt egy sor szabálytalanságra lettek figyelmesek: például visszapattant a szélekről. Ezen szabálytalanságok többsége "hivatalosan", az eddigi ismeretek birtokában nem lehetett volna megfigyelhető, hacsak nem a negyedik dimenzióra jellemző paraméterek dolgoznak a háttérben.

    Kommentek:

    Top 16