• Élet
Frányó Krisztina

Hat órás munkanapok mellett az emberek sokkal boldogabbak és eredményesebbek lennének

A munkavállalók sokkal egészségesebbek, boldogabbak és eredményesebbek lehetnének, ha naponta nem nyolc, hanem csak hat órát kellene dolgozniuk - állapította meg egy svéd kutatás.

Illusztráció

Illusztráció

Egy göteborgi gondozóközpont dolgozói vettek részt a kontrollált vizsgálatban, melyben csak heti 30 órát kellett dolgozniuk. A kísérlet azt mutatta, hogy a vizsgálatban részt vevő emberek sokkal produktívabbak és energikusabbak lettek, és ezt a gondozásukra bízott emberek is megerősítették – írja az Independent.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az elképzelés mögött több göteborgi politikus is áll, akik azt szeretnék elérni, hogy a javaslatot ne csak a városban, hanem országszerte valósítsák meg.

  Daniel Bernmar, a Bal párt vezetője és a városi tanács tagja felelt a kutatási eredményekért.

  „Negyven éve negyven órás munkaheteink vannak – és most egy olyan társadalmat látunk, amelyben sokkal gyakrabban mennek az emberek betegszabadságra, és korábban vonulnak nyugdíjba. Párbeszédet szeretnénk nyitni Svédországban arról, hogy a dolgozói élet hogyan tarthatná fenn a jóléti államot a következő negyven évben.”

  A gondozói központban 2015 februárjában figyelték meg a hat órás munkanapok hatását. Ezt követően viszont több svéd vállalat is tesztjelleggel rövidebb munkanapokat vezetett be, ezzel pedig még rugalmasabbá vált a piac. A svéd munkavilágban már így is sokkal rugalmasabbak a munkaórák, valamint jelentősebb szülői szabadságokat is igénybe lehet venni – a munkáltatók így szeretnének jó munkakörnyezetet biztosítani az alkalmazottjaiknak.

  Azonban annak ellenére, hogy a gondozószolgálat alkalmazottjai és betegei is a kísérlet pozitív hatásairól számoltak be, a terv kritikusai szerint a 30 órás munkahetek megterhelnék a gazdaságot. Ebben az esetben ugyanis a vállalatok arra kényszerülnének, hogy kiegészítő munkaerőt vegyenek fel, ez pedig végül magasabb adókhoz vezetne.

  A város alpolgármestere, Maria Rydén, aki az ellenzéki Mérsékeltek párt tagja, elutasítja a munkanapok rövidítésének gondolatát, és pártjával azt szeretnék elérni, hogy a vállalatok se vegyék át ezt a modellt.

  „Nem fizethetünk az embereknek azért, hogy ne dolgozzanak!”

  A nagyobb svédországi vállalatok is egyetértenek az alpolgármesterrel, csak alig néhányan fogadták lelkesen a javaslatot. A kisebb vállalatok körében azonban már sokkal népszerűbb az ötlet, ezek vezetői abban reménykednek, hogy az elképzelés országszerte megvalósul.

  Nem csak Svédországban fontolgatják a munkaidő csökkentését: a Magyar Szakszervezeti Szövetség a pénteki munkaórák számát szeretné csökkenteni. Egy kutatás pedig azt fedte fel, hogy a 40 évnél idősebbeknek csak heti három napot kellene dolgozniuk.

  Top 16