• Tudomány
Faktor

Hat órán át tartott az első magyar tüdőtranszplantáció

Ahogy korábban megírtuk, sikeres volt az első magyarországi tüdőátültetés. A beteg jól van, még fotózni is lehetett, a miniszterrel is beszélgetett. A kormány 900 millió forinttal támogatta az operációhoz szükséges infrastruktúra kiépítését, ezen belül 200 millió forintért vásároltak egy CT-készüléket, amelyet először a transzplantált betegnél használtak.

A műtétet december 12-én éjszaka, vagyis hat napja végezték el, a beteg jól van. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa orvostörténeti pillanatnak nevezte az eseményt, azt is mondta,

nagyon hosszú várakozás után jutottak el addig a pillanatig, hogy a hatórás operációt elvégezhessék.

Lang György, a Semmelweis Egyetem - az OOI mellkassebészeti osztályának bázisán működő - mellkassebészeti klinikájának vezetője elmondta: egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba.

Stumpf Tibor, a Magyarországon első sikeresen végrehajtott tüdőtranszplantáción átesett beteg beszélget Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével az Országos Onkológiai Intézetben. Fotó: MTI

Stumpf Tibor, a Magyarországon első sikeresen végrehajtott tüdőtranszplantáción átesett beteg beszélget Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével az Országos Onkológiai Intézetben. Fotó: MTI

Eddig ezeket a műtéteket Bécsben végezték magyar orvosok közreműködésével. Lang György azt mondta, csak azokat a tüdőtranszplantációkat végzik majd el Budapesten, amelyeket biztonságban megtehetnek. Továbbra is kapcsolatban maradnak a bécsi központtal, hogy a legkockázatosabb műtéteket ott hajtsák végre.

Balog Zoltán, emberierőforrás-miniszter azt mondta, a 900 milliós állami támogatáson belül 200 millió forintért vásároltak egy CT-készüléket, amelyet először a transzplantált betegnél használtak. A mostani esemény előkészítése egyik fontos állomásának nevezte, hogy Magyarország 2013-ban csatlakozott az Eurotransplant szervezethez.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

"Az, hogy Magyarországon először történik egy ilyen műtét, azt jelzi, hogy egészségügyünk képes világszínvonalú dolgokra. Ez jót tesz az orvosképzésnek is” - mondta a miniszter. Arról is beszélt, hogy a magyar egészségügy finanszírozni fogja a tüdőtranszplantációs műtéteket, ha igény van rá, és reméli, hogy a következő év előrelépést hoz a magyar egészségügyben.  A miniszterrel az újságírók és a kamerák előtt még el is beszélgetett Stumpf Tibor, a tüdőtranszplantáción átesett beteg.

Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa elmondta, hogy Magyarország tavaly 38 tüdőt juttatott ki Bécsbe, ahol 12 transzplantációt végeztek magyar betegeken.

Top 0