• Belföld

Hat nap múlva sztrájkolnak a miskolci közlekedési dolgozók

Sztrájkot hirdettek a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. dolgozói. Február 17-től kezdődik a munkabeszüntetés és határozatlan ideig fog tartani.

A sztrájkot a munkavállalók többségi akaratából hirdették meg a szakszervezetek. Az elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, és a szakszervezetekkel való rendszeres egyeztetést akarják a sztrájkkal kikényszeríteni.

Az MTI szerint a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Miskolci Autóbuszvezetők és Villamosvezetők Érdekképviseleti Szövetsége, valamint a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet a munkáltatónak is bejelentette a sztrájkot.

Neoplan Centroliner N4522 busz. Forrás: Wikipédia

Neoplan Centroliner N4522 busz. Forrás: Wikipédia

A szakszervezeteknek bírósági döntésük is van, így elkezdték szervezni a munkabeszüntetést. A szakszervezet tájékoztatása szerint munkacsoport létrehozását javasolják, amelyben a munkáltató és a szakszervezetek egyenlő létszámban vesznek részt. Ezzel akarják a sztrájkot zökkenőmentessé tenni.

A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság határozata szerint a közlekedési szolgáltatónak kell menetrendet kidolgoznia a munkabeszüntetés idejére. Az MKV Zrt.-nek "a megfelelő mértékű menetrendről" legkésőbb a sztrájk megkezdése előtt két nappal kell az embereket tájékoztatnia. A bíróság szerint az elégséges közlekedési szolgáltatás a sztrájk idején a szokásosnak a 66 százalékát teszi ki. Ezt a minimumszintet kell biztosítania a vállalatnak, e nélkül azonban a sztrájk jogszerűtlen.

Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója közleményben azt írta, hogy ha a vállalat a 2016-ra szóló terveit teljesíti, akkor minden dolgozó egyhavi bérnek megfelelő jutalmat kap decemberben. Ez a jutalom a tavalyi duplája, és idén egy emberre nézve 8,3 százalékos jövedelememelkedést jelent.

Top 0