• Belföld
Faktor

Gazdátlan tűk hevernek a pesti füvön

A szétdobált szemét senkinek sem tetszik, akkor meg főleg nem, ha használt tűkről van szó. Nem lehet tudni, ki és mire használta.

Nem tudni, hogy inzulinos vagy más tűről van szó, ezért érdemes távol maradni tőlük. A Faktoron is olvashatott korábban a veszélyekről, korábban ugyanis a X. kerületben egy kislány eldobott tűbe nyúlt.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

A XVIII. kerületben is lehet találni eldobott tűket, például a Kemény Zsigmond utcában is volt hétfőn néhány darab belőlük. Bármikor, bárki odadobhatta őket, és a járókelő, aki megtalálta, azt mondta, a közelben nem is volt kuka.

A veszélyes hulladékot egyébként oda sem szabad dobni. A tű pedig annak minősül. A járókelő a Faktornak elmondta, hogy nem szeretne rémhírt kelteni, hiszen tényleg nem tudni, ki szemetelt oda.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Olyan is van, aki nem tudja, hova rakja azt a tűt, amivel véralvadásgátlót, vagy más gyógyszert adott be magának.

"Áprilisban volt műtétem ami után véralvadás gátló injekciót kellett adni mindennap magamnak Az elhasznált injekciós tűk még mindig nálam vannak, mert nincs ahova leadjam."

- panaszolta egy hölgy Facebookon.

Forrás: Google Maps

Forrás: Google Maps

A gyógyszertárakban csak a lakosságnál keletkező gyógyszerhulladékot (a lejárt szavatosságú, vagy egyéb okból nem felhasznált gyógyszereket) kötelesek átvenni az érvényben lévő rendelet alapján. A háztartásban képződő használt tűk, és kiürült fecskendők nem tartoznak bele a gyógyszerhulladék fogalmába, és nem minősülnek egészségügyi intézményekben keletkező hulladéknak sem. Ezért az orvosok és gyógyszertárak jóindulatán múlik minden. Ez viszont plusz költséget jelent számukra.

Kommentek:

Top 0