• Belföld
Faktor

Legyen résen, ha kocsit vesz - sokan átverhetik a használt autóval

Egy fiatal férfi mesélte el, hogyan verték át egy látszólag tökéletes állapotban lévő autóval.

Korrekt eladótól vásárolt gyönyörű autót Ádám. Másnap azonban a kocsi már el sem indult. Fél liter vizet találtak a váltónál, más modellből szerelték át, majd átfestették a műszerfalat, és a forgalmija sem stimmelt - mondta el a vezess.hu-nak a férfi.

A tisztességes autóvásárlók átverései mindig ugyanúgy kezdődnek. Gyönyörű autót találnak egy hirdetésben, majd egy korrekt, segítőkész emberrel találkoznak az eladó személyében.

Ez a Passat csak illusztráció.

Ez a Passat csak illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  „Jól felépített hirdetés mutatta be a Passatot, alapos volt, és őszintének tűnt” – mondta Ádám, a harmincas informatikus, akit elkísért a 2010-es kocsi szemléjére autóbolond barátja is. A kimondottan szép állapotú szedán felszereltsége mellett az ötvenes eladó barátságos és őszinte stílusa is bizalmat ébresztett bennük.

  Elárulta, hogy ő valójában kereskedő, ám ezt a kocsit saját részre vásárolta, mert dízel létére csak 109 ezer kilométert futott. Szólt előre, hogy villog valami piros kis lámpa a műszerfalon, ám azt egy elektromos szaki bizonyára semmi perc alatt megoldja, majd javasolta, hogy menjenek nyugodtan próbaútra a kocsival, szépen egyben van.

  Nem nagyon engedett ugyan az árból, de Ádám megvette a kocsit. Hiszen a kocsi szép volt, még a motorját is alaposan lemosták.

  A hazaérkezés utáni napra Ádámnak időpontja volt olaj- és szűrőcserére garázsszerelő ismerőséhez, használt autó vásárlásánál általában rákölti az ember azt a pár tízezrest. Másnap, szombaton azonban hiába indult volna el reggel a vidéki szüleihez párjával, nem tudta D-be húzni a váltókart. Annyira komolynak tűnt a probléma, hogy hétfőn trélerrel kellett a szervizbe szállíttatni a kocsit.

  „Korrektnek tűnt még ekkor is N. úr, az autó eladója, hiszen felvette a telefont szombat délelőtt, és elárulta, hogy egyszer már előfordult ugyanez a probléma nála is, de nem gondolta jelentősnek, így nem mondta el nekem az autó megvásárlása előtt” – idézi beszélgetésüket Ádám. Ez a mondata nem nyugtatta meg, ráadásul a következő héten a szerelő azzal hívta fel, hogy fél liter vizet öntött ki az előválasztó modul elektronikájából. Ilyet még ő sem látott, fogalma sincs, hogy kerülhetett oda.

  Közel 400 ezer forintos számlát kapott Ádám, aki ezután azzal hívta fel az eladót, hogy felezzék meg az összeget, de N. úr nem akart fizetni.

  Ádámnak egyre gyanúsabb lett új Passatja, ezért beírta a jármű adatait a voltetorve.hu oldal keresőjébe. A férfi azt mondta, hogy bárcsak a vásárlás előtt szánt volna erre pár ezrest, megúszta volna az egész ügyet. A használt autók múltját tartalmazó adatbázis ugyanis megmutatta neki, hogy a szépnek látott autóját csúnyán összetörte valaki korábban.

  A szerelő és a tréleres után kénytelen volt maga kifizetni a közel 400 ezer forintot a váltósnak, majd megkérte a márkaszakszervizt, hogy alapos állapotfelméréssel derítse ki végre az igazságot, mi minden történhetett az autójával.

  Ádám később ügyvédet fogadott, aki megkereste N.-t. A magánemberként autót értékesítő kereskedő helyett jogi képviselője válaszolt, ügyfele nem akar fizetni.

  Kommentek:

  Top 16