• Tudomány
Kummer Dóra

Hasonló hatása van a szerelemhormonnak és a marihuánának

A szerelemhormon, más néven oxitocin a társas érintkezések közben a marihuánához hasonló anyagok termelésére készteti az agyat.

Egy amerikai tudományos lapban írt tanulmány bizonyította be először a kapcsolatot az oxitocin és az anandamid között. Az anandamid az agysejtek olyan receptorait indítja be, amelyek növelik a motivációs és a boldogságérzetet. Ebben a marihuána összetevőjéhez, a THC-hez hasonlít.

A kutatók egereken kísérleteztek. Egyik csoportjujat elkülönítették, a másikat nem. A megfigyelésből kiderült, hogy a társas kapcsolatok növelik az anandamid termelődését az agy egy olyan területén, amely a motivált viselkedés szabályozásáért felelős. Ez aztán olyan receptorokat aktivál, amelyek a társas együttlét örömét növelték. Amikor ezeket a receptorokat gátolták, nem volt élménynövelés.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A kutatók ezután az anandamid és oxitocin közötti kapcsolatot keresték, amelynek a társas kapcsolatok fejlődésében van szerepe. Megfigyelték, hogyha megakadályozzák, hogy az anandamid kifejtse hatását, akkor az korlátozza az oxitocin pozitív hatását a társas kapcsolatokra. A kutatócsoport azt is megfigyelte, hogy az anandamid csökkenése ellen gyógyszerrel kezelt egerek szívesebben töltik idejüket a ketrecben társaikkal.

    A szerelemhormonnak nagy szerepe van a szeretet, a szerelem érzésének, a társas és szülői kötődésnek a kialakulásában, a nőknél a szüléskor és a szoptatásnál is fontos feladata van. Az MTI szerint 2011-ben jöttek rá holland kutatók, hogy az oxitocin sokkal nyitottabbá teszi az embereket. Bebizonyították, hogy segítségével kezelhetők az autizmus tünetei. A kutatás vezetője azt mondta:

    Felfedezésünk megnyithatja az utat az olyan gyógyszerek számára, amelyek megállítják az anandamid különböző szorongásos betegségek esetében is megfigyelt csökkenését, növeli az agy saját oxitocintermelését és segítheti az autizmussal élőket a társas kapcsolatok kialakításában.

    Top 16