• Tech
Faktor

Halálos betegséget jelezhetnek a szelfijeink

A hasnyálmirigyrákot is észre lehet venni a képeinken. Egy új alkalmazás még azelőtt figyelmeztet, hogy sejtenénk: baj van.

A hasnyálmirigyrák korai észlelését segíti egy új applikáció, amely a felhasználók szelfijeit elemezve kutat a betegség nehezen felismerhető elsődleges tünetei után - közölték a Washingtoni Egyetem (UW) kutatói, a mobiltelefon-alkalmazás fejlesztői.

A hasnyálmirigyrák esetében csak a betegek 9 százaléka éri el az ötéves túlélési időt. A korai időszakban alig, vagy csak nagyon nehezen felismerhető a betegség és nincsenek olyan szűrőeszközök, amelyekkel még az előtt meg lehetne találni a tumort, hogy az terjeszkedni kezdene.

A szelfik is jelezhetik, hogy baj van.

A szelfik is jelezhetik, hogy baj van.

A BiliScreen nevű applikáció az okostelefon kameráját, a képi tartalom értelmezéséhez pedig a számítógépes látás és a gépi tanulás technológiáit használva észleli a megemelkedett bilirubinszint (epefesték) árulkodó jeleit az ember szemfehérjéjében.

A hasnyálmirigyrák - és sok más egyéb betegség - egyik első tünete a sárgaság, vagyis a bőr és a szemek elszíneződése, amelyet a vér megemelkedett bilirubinszintje okoz. A bilirubinszint mérésére szolgáló vértesztet azonban általában csak akkor végzik el, ha már van ok az aggodalomra.

"A hasnyálmirigyrákkal az a probléma, hogy mire jelentkeznek a tünetek, már általában túl késő" – írta Alex Mariakakis, az egyetem doktorandusza.

A sárgaság korai jeleinek - vagyis a még csak enyhén megemelkedett bilirubinszintnek - az azonosítása egy teljesen új szűrőprogram kidolgozását tenné lehetővé a kockázati csoportba tartozók számára.

"Reményeink szerint, ha az emberek havonta egyszer el tudják végezni ezt az egyszerű tesztet, akkor néhányan talán időben észlelik a betegséget ahhoz, hogy a kezelések révén legyőzzék azt" – mondta el Mariakakis, aki szeptember 13-án fogja ismertetni eredményeiket a Hawaiin megrendezett Ubicomp 2017 konferencián.

Felnőtteknél a szemfehérje sokkal érzékenyebben reagál a - hasnyálmirigyrákon túl hepatitiszt, vagy akár Gilbert-szindrómát is jelző - bilirubinszint-változásokra, mint a bőr. A bőrrel ellentétben továbbá a szemfehérje elváltozásai nagyjából hasonlóan néznek ki minden embernél, etnikai hovatartozástól függetlenül.

A BiliScreen a felhasználó által készített szelfit elemezve értékeli ki a szemfehérje színét. A hetven ember bevonásával végzett klinikai próbán az applikáció 89,7 százalékos hatékonysággal működött - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0