• Élet

Károsítja a gyerekek agyát a Harry Potter és Az éhezők viadala egy tanár szerint

A brit Graeme Whiting arra kérte a szülőket, hogy ne engedjék a gyerekeiknek, hogy "nem megfelelő dolgokat" olvassanak.

A Harry Potter, a Trónok harca és Az éhezők viadala is szerepel azok között a fantasy könyvek között, amelyek a brit magániskola alapítótanára szerint „károsítják a fiatal gyerekek agyát”.

A tanár nemrég egy hosszú blogbejegyzést tett közzé, amelyben arról ír, hogy a szülőknek nem szabadna engednie, hogy a gyerekek mitikus és ijesztő szövegeket olvassanak, amelyek szerinte mélyen érzéketlenek és függőséget okoznak.

Fotó: Europress - Lisa Maree Williams / Getty

Fotó: Europress - Lisa Maree Williams / Getty

Whiting a „klasszikus irodalom régimódi értékei” mellett foglal állást. Szerinte megvenni egy irodalmi szenzációt olyan, mint egy rakás cukorral tömni a gyereket. A szülőknek meg kell védeniük a gyerekeket a „sötét, démoni irodalomtól, amelyben varázslat, kontroll, illetve kísérteties és ijesztő történetek bújnak meg".

Szerinte külön engedély kellene az ilyen könyvek megvásárlásához.

Azt szeretném, hogy a gyerekek a koruknak megfelelő irodalmat olvassanak, ezeket a misztikus és ijesztő szövegeket pedig akkorra hagynák, amikor el tudják különíteni a valóságot, és amikor már tudják szeretni a szépet.

„A Harry Potter, A gyűrűk ura, a Trónok harca, Az éhezők viadala vagy Terry Prachett könyvei érzéketlenek és függőséget okoznak, és biztos vagyok benne, hogy komplikációkat okoznak a gyerekek viselkedésében. Most ezeket a könyveket még külön engedély nélkül lehet megvenni, pedig károsíthatják a kisgyerekek érzékeny tudatalattiját. Sokukból mentálisan sérült gyerekek lesznek”.

A kamaszok számára, akik már tudják ezt értelmezni, ez az irodalom választás kérdése.

A tanár a kedvenc szerzőit is felsorolta, akik között ott van Wordsworth, Keats, Shelley, Dickens és Shakespeare. Arra viszont nem tért ki, hogy ők is gyakran írtak természetfeletti és erőszakos témákról – emlékeztet az Independent. Ahogy az is megkérdőjelezhető, ahogyan összemossa egymással a felsorolt könyveket, miközben a különbség például a Harry Potter és a Trónok harca között elég látványos.

„A gyerekek ártatlanok és tiszták, nem szabad elrontani őket azzal, hogy teletömjük a képzeletüket nem megfelelő dolgokkal” – mondta.

Őrizkedjünk a szövegben rejlő ördögtől! Válasszuk a szépséget a kisgyerekek számára!

- írja Graeme Whiting.

Top 0