• Külföld
Faktor

Három párizsi terrorista is járt Budapesten

Két újabb gyanúsítottat keres a belga és a francia rendőrség a november 13-i párizsi merényletekkel összefüggésben. Mindkét férfi járt korábban a magyar-osztrák határnál Salah Abdeslam, a terrorcselekmények egyik feltételezett elkövetőjével együtt  - jelentette be a belga szövetségi ügyészség.

A vizsgálat szerint Abdeslam ráadásul kétszer is járt szeptemberben Magyarországon. Kilencedikén ellenőrizték őt az osztrák-magyar határnál két olyan emberrel együtt, akik hamis személyazonosító iratokat mutattak fel. Egy Belgiumban bérelt Mercedesszel utaztak. A két hamis okmány Samir Bouzid és Soufiane Kayal névre volt kiállítva. A Kayal névre szóló hamis okmánnyal bérelték azt a házat a belgiumi Auvelais-ben, amelyet a merényletek után a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt öngyilkos robbanó szerkezetek.

A Bouzid névre szóló hamis okmányt pedig november 17-én használták Brüsszel térségében a Western Union pénzátutaló hálózat egyik fiókjában: 750 eurót küldtek vele Hasna Ait Boulhacennek, aki a bűnszövetkezet feltételezett vezetőjének, Abdelhamid Abaaoudnak volt az unokatestvére. Boulhacen és Abaaoud meghalt, amikor november 18-án a francia rendőrök megostromolták rejtekhelyüket Saint-Denis párizsi elővárosban.

Top 0