• Sport

Három magyar pilóta is lesz a WTCC-ben

A hétvégén elkezdődik a 2016-os túraautó-világbajnokság (WTCC) Franciaországban. A Zengő Motorsport sokáig titkolta, hogy hány autóval és milyen pilótafelállással fog rajthoz állni az idei évben, de a csapat hivatalos honlapján ma bejelentették, hogy Ficza Ferenc és Nagy Dániel lesz a két versenyzőjük.

Fotó: wtcc.com

Fotó: wtcc.com

Nincs több találgatás, két autóval indulunk – írja a Zengő Motorsport hivatalos oldala. A hétvégén Franciaországban kezdődő futamon akár három magyar versenyzőnek is lehet szurkolni, mert Michelisz Norbert mellett Ficza Ferenc és Nagy Dániel is ott lehet a rajtrácson.

A feltételes mód használata azért kell, mert a honlap szerint egyelőre nem biztos, hogy mindkét Honda elkészül a rajtra, így egyelőre csak Ficza indulása biztos. Mindkét versenyző nagyon fiatal, Ficza 19 éves, míg Nagy Dániel 17.

Ficza Ferenc Szekszárdon született 1996.május 13-án. Jelenleg a szekszárdi Bezerédj István Szakképző Iskola tanulója. Édesapja 11-szeres magyar bajnok, így korán ismerkedett az autósport világával, 5 évesen kezdett gokartozni, jelen pillanatban ő a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Gyorsasági Szakágának valaha volt legfiatalabb magyar bajnoka. 14 évesen háromszoros Magyar Bajnok. 2008-tól a gyorsasági szakág versenyzője, tavaly a Hungaroringen ETCC futamot nyert – olvasható a pilóta hivatalos oldalán.

Nagy Dániel két címet szerzett az RCM Suzuki Kupában, 17 évesen ő is kétszeres bajnok volt, tavaly a Red Bull Ringen, a TCR futamon a harmadik időt futotta az időmérőn, és a legjobb SEAT-os lett.

A csapat ezek ellenére a tanulás évének tekinti 2016-ot, emiatt a tavalyi autóval indulnak az idei szezonban:

Nagyon fontos részlet, hogy a tavalyi autóval indulunk, vagyis az idei fejlesztéseket nem hívjuk le, leginkább tanuláshoz kell most a technika. Akkor lenne most értelme a legfrissebb specifikációjú autót üzemeltetni, ha ki is tudnánk használni valósan a benne rejlő teljesítményt.

A pilótákkal kapcsolatban megszólalt Michelisz Norbert is a wtcc.com oldalon, aki a következőket mondta:

Magyarországról nagyon nagy tudású pilóták érkeznek, remélem van még két-három évem, amíg a következő generáció felnő. Nagyon bízom az új pilótákban, akárcsak a Zengő Motorsportban. Nagyszerű csapat, akik óriási segítséget jelentenek a magyar tehetségek számára. Nélkülük én sem lennék most ott, ahol.

A magyar tehetségekben nem csak a csapat és Michelisz bízik, hanem Francois Ribeiro, a WTCC promótere is:

Tudom, hogy a csapat előtt más lehetőségek is adódtak, de mivel ők egy magyar csapat, így végül magyar pilótákkal akarták folytatni. Ez nem csak az országnak remek hír, hanem a WTCC-nek is, mert a Zengő csapat így két tehetséggel áll fel a rajtrácsra, amiből nagyszerű történet születhet. Nem mindennapi esemény a sportágban, hogy két tinédzser ugyanabban a csapatban kapjon lehetőséget.

Top 0