• Külföld
Faktor

Három kilométeres sörvezeték épül, a befektetők életük végéig csapolhatják

Közösségi finanszírozással építenek Brugesben egy három kilométer hosszú sörvezetéket, amely a belga város egyik történelmi sörfőzdéjét köti össze a városszéli palackozóüzemmel.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Az ötletet Xavier Vanneste, a De Halve Maan sörfőzde tulajdonosa vetette fel négy éve, mert el akarta kerülni, hogy az UNSECO világörökség részét képező macskaköves, középkori kisvárosból több száz teherautón kelljen történelmi sörfőzdéje termékét palackozásra szállítania.

A helyi sörkedvelők vevők voltak ötletére azzal a kikötéssel, hogy hajlandók befektetni, amennyiben kapnak egy csapolópontot a vezetéken.

A vezeték négymillió eurós költségeinek tíz százalékát a helyi sörivók gyűjtötték össze - írja az MTI. A vezetékbe már ősztől óránként négyezer liter sört töltenek, hogy az ipari parkban lévő palackozóba jusson.

Ez rengeteg sör, jóval több, mint amit bárki egy életen át képes meginni

-mondta Vanneste, aki a Brugse Zot és a Straffe Hendrik nevű sörökről híres. Az adományozókat bronz, ezüst és arany fokozatúakra osztották fel. Ha valaki 7500 eurót fektetett be, élete végéig naponta egy üveg Brugse Zot sört "csapolhat" magának. Volt olyan befektető - egy helyi étteremtulaj - aki 11 ezer eurót ajánlott fel a projekthez.

A sör környezetbarát szállítása lehetővé teszi, hogy a sörfőzde régi, történelmi otthonában maradjon és tovább növekedjen anélkül, hogy környezetileg károsítaná Brugest.

Top 0