• Élet
Faktor

Három éven belül gyógyítható lehet a HIV-fertőzés

A HIV-fertőzés és ezzel együtt az AIDS néhány év múlva gyógyíthatóvá válhat egy új módszernek köszönhetően: a tudósoknak laboratóriumi körülmények között már sikerült kimetszenie a vírust a fertőzött sejtekből.

A HIV vírus a betegek immunsejtjeit támadja meg, ezzel sebezhetővé téve őket más fertőzésekre. A brit Telegraph egy olyan genomszerkesztésen alapuló eljárásról számolt be, amellyel a vírust egyenesen a megtámadott sejtek DNS-ből távolítják el. Habár egyelőre csak laboratóriumban tesztelték a módszert, a kutatást a Nature magazinban publikáló amerikai Temple University tudósai bíznak abban, hogy három éven belül embereket is bevonhatnak a kísérletekbe.

Az új gyógymóddal valójában úgy manipulálnák az ember szervezetet, hogy belülről gyógyítsa meg magát. Kezdetben a kutatók aggódtak, hogy a DNS megváltoztatása olyan, előre nem látott folyamatokat indít be, amelyek károsak vagy akár halálosak lehetnek az emberek számára. A laboratóriumi tesztekben azonban nem tapasztalták semmi ilyesmit: a sejtekben csak olyan változások történtek, amelyeket a tudósok el szerettek volna érni.

A kutatást vezető Kamel Khalili a Telegraphnak azt mondta, hogy a kísérletek több fontos eredményhez vezettek. Amellett, hogy sikerült kivágni a vírust az immunsejtek DNS-éből, az is bebizonyosodott, hogy a módszer az újrafertőződést is megakadályozza és teljesen biztonságos a sejtek számára. Kamel Khalili szerint óriási lehetőségeket rejt magában a kutatás, és ha ilyen ütemben haladnak, akkor három éven belül meg tudják kezdeni a klinikai tesztelést is.

Az AIDS világnapja egy budapesti plázában

Az AIDS világnapja egy budapesti plázában

Jelenleg a HIV-fertőzést nem lehet gyógyítani, viszont gyógyszerekkel jól kordában tartható. A gyógyszereket viszont folyamatosan, egész életen át szedni kell, mert ezek nélkül a vírus gyorsan terjed a szervezetben, és végül a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, az AIDS kialakulásához vezet.

A Crispr/Cas9 elnevezésű új módszerrel a HIV genetikai kódját támadják meg, amely beépül a megtámadott sejtek DNS-ébe. A tudósok a Cas9 nevű fehérjét módosítják úgy, hogy felismerje a vírus genetikai kódját. Ezután vért vesznek a betegtől, és hozzáadják a Cas9 fehérjét, amely megkeresi a HIV-et az immunsejtek DNS-ben. Amint megtalálja, a fehérje egy olyan enzimet bocsát ki, amely eltávolítja a fertőzött DNS-szekvenciát. Ezután a vírustól megtisztított vért visszajuttatják a beteg szervezetébe. A kutatók szerint a HIV teljes eltűnéséhez egy páciensben már az is elég lenne, ha a fertőzött sejtek 20 százalékát kicserélnék a genetikailag módosított sejtekkel. Kamel Khalili szerint arra is lehetőség lenne, hogy az új terápiát a gyógyszerek szedése mellett alkalmazzák a betegeken egészen addig, amíg azokra már nem is lenne szükség.

Míg a WHO adatai szerint világszerte évről-évre kevesebb HIV-fertőzöttet diagnosztizálnak, Magyarországon ez éppen fordítva van. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa a Faktornak adott interjújában azt mondta, hogy évek óta lassan növekszik a HIV-fertőzöttek száma, és jelenleg 2000 ember jár kezelésre. Szlávik szerint ráadásul nagyjából kétszer-háromszor annyi fertőzött lehet, mint amennyiről ma tudnak, ugyanis az emberek általában nem járnak szűrésre. Pedig ez kulcsfontosságú: a korai felismerés szükséges ahhoz, hogy az orvosok kordában tudják tartani a szervezetben a vírust, és ahhoz is, hogy a beteg ne fertőzzön meg másokat.

A Faktor az AIDS világnapján írt hosszabban a HIV-fertőzésről, ezt ide kattintva találja.

Top 0