• Tech
Faktor

Három és fél emberre vagyunk bárkitől a Facebookon

Ma van a barátság-nap a Facebookon, ebből az alkalomból kiszámolták, hogy egy átlagos facebookozó mindössze három és fél ismerősre van egy számára ismeretlen másik felhasználótól, függetlenül attól, hogy mekkora köztük a fizikai vagy éppen a társadalmi távolság.

A Facebook arra volt kíváncsi, hogy milyen messze vannak az emberek egymástól a világon, és ezért felmérést készítettek a saját felhasználóikról, amiket a blogjukon tettek közzé. A bejegyzésben hivatkoznak azokra az elméletekre és kísérletekre, amelyek korábban ebben a témában születtek. Így megemlítik Karinthy Frigyest is, aki Láncszemek című novellájában először írt arról, hogy a Földön minden emberhez el lehet jutni hat lépésben. Karinthy abból indult ki, hogy a lépések számának növekedésével exponenciálisan nő az ismerősök köre is, így pár emberen keresztül bárkivel kapcsolatba tudunk kerülni a Földön.

Ezt utána a híres pszichológus, Stanley Milgram „kis világ” kísérlete is megerősítette: a résztvevő alanyok képesek voltak arra, hogy átlagosan hat emberen keresztül eljuttassanak egy csomagot egy vadidegennek a világ egy távoli pontján.

forrás: Facebook / Research at Facebook

forrás: Facebook / Research at Facebook

EZT IS AJÁNLJUK:

    A Facebook számításai szerint az emberek, legalábbis a 1,59 milliárd aktív felhasználó, még ennél is közelebb, mindössze 3,5 ismerősre van egymástól. Ez azt jelenti, hogy 3,5 felhasználón keresztül általában el tudunk jutni bárkihez, legyen az akár híres ember vagy éppen egy távoli, elzárt közösség tagja. 2011-ben is végeztek egy hasonló kalkulációt, akkor még némileg távolabb voltak egymástól a facebookozók, azaz úgy tűnik, hogy az internet segítségével tényleg egyre közelebb kerülünk egymáshoz – legalábbis virtuálisan.

    Erre a linkre kattintva bárki megnézheti, hogy ő maga milyen messze van egy ismeretlen Facebook-felhasználótól.

    Top 16