• Külföld
Faktor

Három bomba robbant, rengeteg a halott

Három robbantás rázta meg az iraki fővárost, Bagdadot és környékét. A merényletekben több mint húszan meghaltak, és ötvenen megsebesültek.

Egy rendőrtiszt szerint a Bagdad északkeleti részén lévő Saáb síita negyedben öngyilkos merénylő robbanószerekkel megrakott autójával az iraki hadsereg egyik ellenőrzőpontjának hajtott. A robbantásban tizenegy ember - három civil és nyolc katona - meghalt és több mint húsz pedig megsebesült.

Bagdadi robbantás (Fotó: Europress-Ahmad al-Rubaye/AFP)

Bagdadi robbantás (Fotó: Europress-Ahmad al-Rubaye/AFP)

A Saábbal szomszédos, ugyancsak síiták lakta Szádr negyedben egy motorra szerelt bomba robbant egy piactéren. A merényletben hárman meghaltak és heten megsebesültek. Eközben szintén öngyilkos merénylő hajtott robbanószerekkel megrakott autójával a fővárostól északra lévő, főként szunniták lakta Tarmíja város egyik piacterére, ahol felrobbantotta magát. A merényletben heten - négy civil és három biztonsági - meghaltak, és tizenkilencen megsebesültek.

Az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta a Saáb és Szádr negyedekben elkövetett robbantásokat, írja az MTI. A szélsőségesek a dzsihadisták síita milíciák tagjait vették célba.

Szakértők szerint az ilyen támadásokkal a terroristák el akarják terelni a biztonságiak figyelmét a frontvonalakról. Röviddel a bagdadi robbantások előtt a kormányerők és síita milíciák ugyanis megindították az Iszlám Állam második legfontosabb iraki fellegvárának számító Fallúdzsa elleni végső ostromukat. A város 50 kilométerre fekszik Bagdadtól.

A Fallúdzsában uralkodó állapotokról és a végső ostromról itt és itt is olvashat.

Top 0