• Külföld

Harminc éve nem volt ennyi öngyilkos az Egyesült Államokban

Közel harminc éve nem történt annyi öngyilkosság az Amerikai Egyesült Államokban, mint az elmúlt években. A drasztikus növekedés elsősorban a középkorú, fehér bőrű lakosság körében tapasztalható: az öngyilkosságok egyharmadát ők követik el.

A jelentést a Betegség ellenőrzési és megelőzési Központ készítette, de arra nem adtak magyarázatot, minek köszönhető a rohamos növekedés – írja a BBC.

Más szakértők szerint azonban több oka is lehet annak, hogy ilyen magas volt az elmúlt két évben az öngyilkosságok száma: például a 2008-ban kezdődő gazdasági válság, vagy az orvosi receptre írt altatókkal való visszaélés is a növekedéshez vezethetett.

A jelentés nem vizsgálta az öngyilkosságok arányát iskolai végzettség vagy éppen kereset alapján bontva, de korábbi kutatások alapján az öngyilkosságok száma a fehér bőrű, nem egyetemi végzettségű amerikaiak körében növekszik.

„Ez egy egyre szélesebb, bizonyító erejű minta része, mely szerint a szegénység, a reménytelenség és az egészség kapcsolatban áll egymással.” – mondta Robert D. Putnam, a Harvard professzora.

A jelentés szerint 1986 óta nem volt olyan magas az öngyilkossági ráta, mint az elmúlt két évben. Eközben az emberöléses esetek és a halálos betegségben, mint például rákban vagy szívbetegségben meghalók száma csökkent.

Korábban az öngyilkosság a fehér bőrű amerikaiak körében volt a leggyakoribb jelenség, de az utóbbi években már ezen a körön belül is élesedtek a különbségek. 1999 és 2014 között 24%-kal nőtt az amerikai öngyilkosságok száma – 45-64 éves fehér bőrű férfiakra lebontva ez az arány 43%-os növekedést jelent, míg az ugyanebben az életkorban lévő nők esetében 63%-ot. 2014-ben több, mint 14000 középkorú, fehér bőrű amerikai ölte meg magát.

Ez az eredmény duplája az Egyesült Államokban élő, összes afroamerikai, latinó, ázsiai, csendes-óceáni, indián és alaszkai bennszülött öngyilkosságnak.

Az elmúlt időszakban csak két csoportban csökkent a korábbi adatokhoz képest az öngyilkosságok száma: az afroamerikai férfiak és a 75 évnél idősebbek körében.

Top 0