• Külföld
Faktor

Börtönbe kerül a megerőszakolt tini, mert magzata halva született

A lány nem tudta, hogy terhes, ezért nem vett részt terhesgondozáson - most gyilkosságért ítélték el.

A tini nem tudta, hogy teherbe esett. (Képünk illusztráció.)

A tini nem tudta, hogy teherbe esett. (Képünk illusztráció.)

Harminc év börtönre ítélt a bíróság Salvadorban gyilkosság miatt egy megerőszakolt tizenéves lányt, mert magzata halva született. A bíróság elfogadta az ügyészség érvelését, hogy a lány gyilkosságot követett el azzal, hogy nem vett részt terhesgondozáson.

Evelyn Beatriz Hernández Cruz most 19 éves, de még középiskolás volt, amikor egy bűnbanda tagja hónapokon át többször megerőszakolta. A lány nem tudta, hogy várandós - írja az MTI. Fájni kezdett a hasa és a háta, és a vécében hozta világra a magzatot, aki már nem élt, amikor megtalálták. Az orvosok nem tudták megállapítani, hogy már az anyaméhben meghalt, vagy a szülés utáni percekben vesztette életét. Az ügyész azzal érvelt, hogy a lány azért nem ment el orvoshoz, mert nem akarta a gyereket, akit a szülés után a vécébe dobott, hogy megölje. A lány azt állítja, csak a történtek után jött rá, hogy szült, mikor édesanyja hasi fájdalmai miatt kórházba vitte.

A lányt azután vették őrizetbe, hogy a vécében megtalálták a halott csecsemőt. A fiatalt egy héten át a kórházi ágyához volt bilincselve. Ügyvédje szerint az ítélet jogszerűtlen és igazságtalan, nem veszi figyelembe a bizonyítékokat, a bíró nem a jog, hanem a saját erkölcsi meggyőződése alapján döntött, ezért fellebbezni fognak.

 Salvador egyike annak az öt országnak a világon, ahol a művi vetélés minden körülmények között tilos. A The Guardian azt írja, hogy az erről szóló jogszabályt 20 évvel ezelőtt bármiféle nyilvános vagy szakmai egyeztetés nélkül fogadta el a parlament. Jelenleg a törvényhozás előtt van egy olyan javaslat, amely engedélyezné a terhességmegszakítást nemi erőszak esetén, ha a magzat nem életképes vagy ha a várandós nő élete veszélybe kerül, de a törvényjavaslatot az illetékes parlamenti bizottság négy hónapja nem továbbította a törvényhozás plénumának, hogy szavazhassanak róla.

Kommentek:

Top 0