• Tech
Faktor

Hihetetlen okból omlott össze a tőzsde Észak-Európában

A tűzjelző tévesen jelzett, de ez még nem lett probléma, ám ami utána jött, megrongálta a szervereket.

Az amerikai Nasdaq tőzsde Észak-Európát kiszolgáló szerverei Stockholmtól északra, egy Upplands-Vasby nevű településen vannak, a DigiPlex adatközpontban. Innen azonban várhatóan hamarosan elköltöztetik őket, ugyanis a múlt héten a szerverek leálltak, miután bekapcsolt a DigiPlex tűzjelzője. Tűz ugyan nem volt, de a biztonsági rendszer bekapcsolt, és elkezdte nyomni az épület a tüzet elfojtó gázt. A szerverközpontokban általában nem vízzel oltanak, hogy ne sérüljenek a számítógépek, most viszont ez sem volt elég ahhoz, hogy megvédjék azokat.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A gáz ugyanis olyan hangos fütty kíséretében áramlott ki a fúvókákból, hogy a hangerő és frekvencia megrongálta a számítógépek merevlemezeit, ezért a Nasdaq szolgáltatásai Svédországban, Dániában, Finnországban, Észtországban, Lettországban és Litvániában, valamint részben Izlandon leálltak.

A svéd kormány még egy kötvényakciót is kénytelen volt elhalasztani.

Korábban hasonló okból állt már le az ING bukaresti szerverterme is, akkor a román emberek nem is tudtak hozzáférni a pénzükhöz, sem felvenni a kapcsolatot a bankkal. A szerverösszeomlás ugyanis a 2016-os eset idején a kommunikációs rendszert is működésképtelenné tette.

Tesztek szerint már 110 decibeles hangok (mint például egy rockkoncert) is tehetnek kárt bizonyos merevlemezekben, de ez nagyban függ a frekvenciától is. A stockholmi gázkiáramlás nagyjából 130 decibeles is lehetett, ami kb. olyan, mintha közelről figyelnénk, ahogy egy vadászgép felszáll egy repülőgép-hordozóról - írja a Quartz.

Kommentek:

Top 0