• Külföld
Faktor

Különleges hangfelvételek jöttek a Marsról, itt Ön is meghallgathatja

A hangfelvételeket a NASA tette közzé.

Illusztráció.

Illusztráció.

Újabb történelmi jelentőségű felvételt tett közzé a NASA, amelyen meghallgatható, milyen a szeizmikus tevékenység a Marson - adta hírül a HVG.

A bolygón állomásozó InSight ezúttal a bolygó belsejéből eredő mozgást észlelte. Mivel a szonda rendelkezik a szeizmikus tevékenységet "hallani" képes eszközzel, rögzíteni tudták a különös hangokat. Ezeket tették most közzé a tudósok egy bárki által meghallgatható felvételen:

A videó három részből áll: az első néhány másodpercben a bolygón fújó szél hangja, majd a földmozgáshoz hasonló minták hallhatók, az utolsókban pedig az InSight karmozgása.

A kutatók teljes bizonyossággal még nem jelentették ki, hogy a szonda szeizmikus aktivitásnak volt "fültanúja", de az eddig elemzett adatok szerint nagyon is erről lehet szó. Ha tényleg így van, az egy újabb történelmi lépés az űrkutatásban, hiszen soha azelőtt nem hallhattuk a Mars "mozgolódását".

Az InSight több hete, hogy a Marson landolt, időközben az ott fújó szelet is rögzítette már. Ha kíváncsi rá, itt meghallgathatja:

Kommentek:

Top 0