• Tech
Faktor

Nemsokára a hangját is el tudják lopni - Ön mit szólna, ha meghallaná, hogy más használja?

Az egyik kanadai cég olyan mesterséges intelligencián alapuló megoldáson dolgozik, amellyel pillanatok alatt leutánozható bárki hangja. Azt még nem tudni, hogy ez pontosan milyen következményekkel fog járni.

Most már megdöbbentő pontossággal leutánozható bárkinek a hangja, akitől rendelkezésre áll egy kis hangminta. A vitatható etikájú megoldást egy kanadai cég, a Lyrebird dolgozta ki. A cég és szolgáltatása az Ausztráliában őshonos lantfarkú madár (Lyrebird) után kapta a nevét, ez az állat a legkülönfélébb hangokat (fűrész, rádió, fényképezőgép) képes utánozni.

A kanadaiak hangklónozó újdonsága egy mindössze egyperces hangmintából tudja olyan módon szintetizálni a hangot, hogy a továbbiakban azzal bármilyen szöveget elmondathatnak, méghozzá úgy, hogy abban még érzelmek is lehetnek. A Lyrebird ki is posztolt néhány hangmintát a weboldalára, itt meg lehet hallgatni, hogyan beszélne Barack Obama, Donald Trump és Hillary Clinton:

EZT IS AJÁNLJUK:

    Hangszintetizálásban azonban nem a Lyrebird az első cég, tavaly már az Adobe is foglalkozott hasonlóval, de az ő megoldásukhoz 20 percnyi hangmintára volt szükség. A Google is tavaly jelentette be a WaveNetet, illetve kínai fejlesztők is készítettek beszédszintetizátort, ott viszont hiányoztak az érzelmek.

    Ami az etikai kétségeket illeti, a Lyrebird szerint a képszerkesztő eszközök elterjedésével az embereket már sokkal kevésbé lehet félrevezetni egy-egy manipulált fotóval, hiszen tisztában vannak a mögöttes technológiával. Ha a Lyrebird is piacra dobná technológiáját, akkor hasonlóan tudatosodhatna az, hogy mennyire megbízhatatlanok a hangfelvételek.

    Az alkalmazásnak azonban haszna is lenne, például neves művészek hangján lehetne megjelentetni hangoskönyveket, sőt a Lyrebird szolgáltatás a beszédjükben korlátozott embereknek is segíthetne – írja a HVG.

    Kommentek:

    Top 16