• Külföld
Faktor

Megtalálták a rendszer gyenge pontját: ételmérgezéses kártérítéseken gazdagodtak meg

Egy brit banda károsított meg több spanyol szállodát is. Ehhez nyaraló honfitársaikat győzték meg, hogy hazudjanak.

Őrizetbe vette Mallorca-szigetén a spanyol csendőrség egy brit banda hét tagját, akik hamis ételmérgezési panaszokkal eurómilliókat csaltak ki spanyol szállodáktól.

A csoport a szigeten nyaraló brit turistákat környékezte meg és győzte meg arról, hogy hazatérésük után tegyenek panaszt az utazást szervező irodánál ételmérgezés miatt.

A turistáknak valójában semmi bajuk nem volt.

A turistáknak valójában semmi bajuk nem volt.

A csalók egy brit jogi kiskaput használtak ki. A külföldi nyaralás után benyújtott panasz esetében ugyanis nem szükséges feltétlenül orvosi igazolást szerezni, a kártérítés alapja lehet egy helyi patikai számla is – mondta el sajtótájékoztatóján María Salom, a spanyol kormány baleár-szigeteki delegáltja.

A banda azt ígérte a turistáknak, hogy így nem csak a nyaralás árát kaphatják vissza, hanem akár háromezer fontot, vagyis mintegy egy millió forintot is kereshetnek, részesedésért cserébe pedig az ügy lebonyolítását is vállalták.

A spanyol hatóságok szerint a banda ezzel a módszerrel 2014 óta mintegy 50 millió eurót (15,3 milliárd forint) csalt ki a Baleár-szigetek szállodáitól, amelyek egyébként 2016-ban mintegy 400 ilyen panaszbejelentést kaptak, összesen mintegy 9 millió eurónyi (2,7 milliárd forint) kártérítési követeléssel.

A csalás elkövetésében a banda segítségére voltak brit ügyvédek és fogyasztói panaszok kezelésére szakosodott brit cégek is - állítják a nyomozók.

A jelenségnek egyébként Nagy-Britanniában is igyekeznek gátat szabni. Nyár elején a brit utazási irodák szövetsége (ABTA) kampányt indított, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a hamis kártérítési követelés bűncselekménynek számít – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0