• Pénz
Gyöngyösi Lilla

Létrejöhet a szabadkereskedelmi szerződés az EU és Kanada között

Utolsó szakaszába ért az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény előkészítése azzal, hogy befejeződött a gazdasági megállapodás angol szövegének jogi ellenőrzése - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos és Kanada kereskedelmi minisztere bejelentette: befejeződött a 2013 októberében létrejött szabadkereskedelmi megállapodás angol szövegének jogi ellenőrzése.

A módosítottak a beruházásokkal foglalkozó fejezeten: Kanada és az EU megerősíti a kormányok szabályozásra vonatkozó jogait. A dokumentum lehetőséget teremt az állandó, átlátható, és az intézményesített vitarendezési bíróság felállítására, illetve részletezi ennek tevékenységét.     

A megállapodással mind a kanadai, mind az uniós polgárok és a vállalkozások számára igazságosabb és átláthatóbb rendszer született – áll az uniós biztos közleményében.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Amint elkészülnek a fordítások az unió hivatalos nyelveire, a megállapodás végleges szövegét megkapja az Európai Tanács és a Parlament jóváhagyásra, amely várhatóan még a tavasszal megtörténik. A megállapodás 2017 elején léphet hatályba – írja az MTI.

    Top 16