• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Hamarosan büntethetik, aki séta közben a telefonját nyomkodja

New Jersey-ben hamarosan pénzbírsággal vagy akár börtönnel is büntethetik azokat, akik séta közben nyomkodják a telefonjukat.

Egy 20 éves fiú azt mesélte a Mashable-nek, ő maga is gyakran használja a telefonját séta közben: zenét hallgat, üzeneteket ír vagy telefonál. Ő maga még sosem sérült meg, de látott már olyanokat, akik nekisétáltak egy oszlopnak vagy megbotlottak egy repedésben.

Szakértők szerint a figyelmetlen sétálás egyre súlyosbodó probléma szerte a világon. Az emberek egyre jobban függenek az elektronikus eszközeiktől személyes és szakmai okokból is.

Illusztráció.

Illusztráció.

Egyre több gyalogos halt meg emiatt az utóbbi években. 2005-ben még csak a balesetek 11%-a érte a gyalogosokat, 2014-re ez a szám 15%-ra nőtt. Emiatt több amerikai államban büntetnék azokat, akik elektronikus eszközöket nyomogatnak, miközben átkelnek az úton, de eddig még sehol nem vezették be a törvényt.

EZT IS AJÁNLJUK:

  New Jersey-ben tilos lenne üzeneteket írni séta közben, illetve bármilyen olyan elektronikus eszközt használni, ami igénybe veszi a kezet. A büntetésekből befolyt összeg felét oktatásra fordítanák, ahol elmagyaráznák a séta közbeni sms-ezés veszélyeit.

  A tervezett szigorítás megosztja az embereket. Abban viszont a legtöbben egyetértenek, hogy az embereknek jobban oda kellene figyelni magukra.

  A figyelmetlen gyalogosok, csak úgy, mint a figyelmetlen sofőrök önmagukra és a környezetükre is veszélyesek

  – mondta egy képviselőnő.

  A kérdések inkább arra vonatkoznak, hogy hogyan lehetne intézkedni a szabálytalankodókkal szemben. A 20 éves fiú szerint inkább az oktatásra kellene helyezni a hangsúlyt egy új törvény helyett. A képviselőnő szerint olyan intézkedés kell, ami visszatartja és bünteti a balesetveszélyesen viselkedőket.

  A statisztikák szerint 2000 és 2011 között 11 101 figyelmetlen mobiltelefonáló sérült meg séta közben. Többségük 40 évnél fiatalabb nő volt. Leggyakrabban telefonon beszéltek, 12%-uk sms-ezett. A balesetek 80%-a azért történt, mert az illető elesett, 9%-uk pedig nekiment valaminek.

  Top 16