• Politika
Faktor

Hamarabb kaphatják meg a rezidensek az ösztöndíjaikat

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csökkenteni szeretné a bürokráciát, mely szerintük lassítja a rezidensek ösztöndíjának kifizetését.

Az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága közleményben számolt be arról, hogy változtatni szeretnének azon a jogszabályon, amely jelenleg meghatározza a rezidensi ösztöndíjak kifizetési menetét. Szerintük lehetne csökkenteni a bürokrácián, ami jelenleg a kifizetéseket lassítja. Azt írják, hogy a kormány célja ezzel egyértelműen az, hogy technikailag és jól és zökkenőmentesen működjön egy olyan program, ami a fiatal orvosok itthon tartását segíti.

A Magyar Nemzet keddi számában írt arról, hogy hónapokat késik a rezidenseknek járó Markusovszky-ösztöndíj utalása. A Magyar Nemzet azt írja, hogy egy szakorvosjelölt petíciót is indított, mert négy-öt hónapot is csúszik az ösztöndíj kiutalása. Kokas Bálint azt mondta, a rezidensek megélhetése az ösztöndíjtól függ, és bár a teljesítési igazolásokat időben leadják, a pénz nem érkezik meg.

Jelenleg az ösztöndíjakat a szakképzés teljesítésével egyidejűleg, utófinanszírozásban utalják. Ennek feltétele, hogy a rezidens a jelenléti ívét a képzőhelynek leadja, továbbá az ösztöndíj-nyilvántartáshoz kapcsolódó elektronikus felületen a képzőhely és az egyetem is havonta igazolja a szakképzés teljesítését. A beérkezett adatokat az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) hetente vizsgálja, így azoknak a rezidenseknek, akiknek a szakképzését koordináló egyetem - a hónapban bármely napon - igazolja az ösztöndíj jogosultságát, hetente gondoskodik az utalás kezdeményezéséről. A nem időben vagy nem megfelelően leadott igazolások hátráltatják az ösztöndíjutalás kezdeményezésének folyamatát.

Egyébként hatodik éve működik ez a támogatási program, jelenleg öt ösztöndíjtípusa van. Ezek nettó 100, 150, illetve 200 ezer forint többletjövedelmet jelentenek a programban résztvevőknek. A programba eddig már több mint 3400 fiatal szakorvos és szakgyógyszerész kapcsolódott be. A kormány a szakorvos és szakgyógyszerész-jelöltek itthon tartása érdekében meghirdetett ösztöndíjpályázatra eddig körülbelül 5 milliárd forintot biztosított.

Top 0