• Kultúra
Faktor

Hallotta már, hogyan szól egy 300 éves Stradivarius?

A Zeneakadémia Nagytermében március 31-én egy legendás zenekar és egy világhírű szólista ad közös koncertet.

Az idén megalakulásának harmincadik évfordulóját ünneplő Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar története a kezdetek óta egy valódi sikertörténet. Alapítójuk a két évvel ezelőtt elhunyt legendás karmester, Claudio Abbado volt, akinek neve már önmagában elegendő lett volna a sikerhez, ám a zenekar nem elégedett meg ennyivel. Működésük nem egyszerűen Abbado kivételesen nyitott és – komolyzenei életben ritkaságszámba menő – demokratikus szellemiségét viszi tovább, hanem mindezzel párhuzamosan az európai zenei hagyományok esszenciáját is adja.

A bécsi központtal működő együttesbe Európa valamennyi országából érkeznek muzsikusok, akik próbajáték útján nyernek felvételt, de nem egy közülük élvonalbeli nemzeti zenekarok művésze. Ez az együttes fogadott először zenészeket a kelet-európai országokból érkezők közül, Magyarországról és Csehországból, 1992-ben.

Az alapító olasz dirigens mellett Mariss Jansons, Pierre Boulez, Bernard Haitink, Franz Welser-Möst, Herbert Blomstedt egyaránt vezényelte az együttest, amely természetesen Európa legrangosabb fesztiváljainak is rendszeres szereplője. Közelgő zeneakadémiai koncertjükön az 1983-ban született, a zenekarnál 2010 óta asszisztens karmesteri tisztséget betöltő, egykor Valery Gergiev és Bernard Haitink mellett is segédkező, világhírű zenekarokkal is dolgozó, Németországban született David Afkham áll a karmesteri dobogóra.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Frank Peter Zimmermann/Fotó: Harald Hoffmann

    Frank Peter Zimmermann/Fotó: Harald Hoffmann

    Az izgalmasan színes műsorban a Fritz Kreisler egykori Stradivariusán muzsikáló Frank Peter Zimmermannt üdvözölhetjük Bartók klasszikus szépségű Hegedűversenyének szólistájaként. A német művészre jellemző, hogy repertoárján hangsúlyosan szerepelnek a nehézségük miatt ritkábban előadott alkotások, valamint erős a kapcsolata a magyar zenével: Ligeti György Hegedűversenyét 2002-ben vette lemezre, az azt követő évben pedig Eötvös Péter vezényletével és a Berlini Filharmonikusok kíséretével adta elő az egyik legtehetségesebb kortárs német zeneszerző, Matthias Pintscher hegedűversenyét.

    Top 16