• Külföld

Brutális játékot űztek az áldozataikkal a párizsi terroristák

November 13-án történt a közelmúlt egyik legmegrázóbb terrortámadása: három csoportra oszló merénylők különböző párizsi helyszíneken összesen 130 embert öltek meg, több százan pedig megsebesültek. Az Iszlám Állam által kitervelt terrorcselekményről újabb részleteket derített ki a nyomozás.

Fotó: Europress / Kenzo Tribouillard - AFP

Fotó: Europress / Kenzo Tribouillard - AFP

A nyomozók idáig több, mint hatezer embert hallgattak ki a terrortámadásokkal kapcsolatban. Most a Bataclan színházban történt merényletről adtak ki új és megdöbbentő információkat – írja a Huffington Post.

A Bataclanban körülbelül 1500 ember, főleg fiatalok gyűltek össze az amerikai Eagles of Death Metal koncertjére, mikor három terrorista tüzet nyitott az épület előtt és az előtérben. Ezután először azonban csak két fegyveres ment be a koncertterembe – a harmadik a vészkijárat túloldalán várta a menekülőket. A biztonsági őrök erről semmit sem tudtak, ezért arra terelték a menekülőket – akiket a harmadik terrorista golyózápora fogadott. Miután a férfi mindenkit megölt, csatlakozott a koncertteremben mészároló társaihoz.

Mint a szemtanúk vallomásából kiderül, a terroristák ezután brutális játékot űztek a koncertteremben ragadt túszokkal. A terem padlóját beborították a holttestek és a sebesültek, sokan halottnak tetették magukat, hátha így megmenekülhetnek a gyilkosoktól. Ezt a terroristák is sejtették, ezért gúnyolódtak is velük.

„Aki megmozdul, megölöm, meglátjátok. Mondtam, hogy ne mozogjatok!”

– kiabálta az egyik merénylő, miközben módszeresen lövöldözött a földön fekvő tömegbe.

Fotó: Europress / Francois Guillot - AFP

Fotó: Europress / Francois Guillot - AFP

Egy másik terrorista a túszokkal „játszott”.

„Gyerünk, keljetek fel, aki el akar menni, menjen!”

– mondta, majd aki felkelt, azt azonnal lelőtte. Majd újra lőni kezdett a túszok felé, és aki ijedtében felugrott, azt is lelőtte. Közben megállás nélkül nevetett – láthatóan szórakoztatta az áldozatok halála.

Korábban egy szemtanú is mesélt arról, hogyan használták ki az áldozataikat és túszaikat a terroristák – erről itt írt a Faktor.

A nyomozások a mobiltelefonok ügyében is új részleteket derítettek ki. Ezek alapján legalább két terrorista beszélt telefonon egy vagy több, Belgiumban tartózkodó emberrel a támadás alatt. Két belga telefon egy helyszínen volt akkor, mikor Párizsból sms-t kaptak. Az viszont még nem tisztázott, ki használta a telefonokat. A Bataclanban mészároló terroristák és a kávéházakat és éttermeket támadó csoport tagjai pedig mind egy Észak-Franciaországban tartózkodó embert hívtak.

Fotó: Europress / Domique Faget - AFP

Fotó: Europress / Domique Faget - AFP

Azt sem sikerült még kideríteni, hogy az az autó, amely a Stade de France futballstadionhoz vitte a három merénylőt, miért időzött korábban egy órán át a Roissy reptéren.

A terrortámadások több, mint egy hónapja történtek, de Franciaországban még egy fél évig rendkívüli állapot van érvényben.

Szilveszterre a hatóságok megnövelték a biztonsági intézkedéseket az Európa több városát is érintő terrorfenyegetés miatt, a hagyományos párizsi tűzijátékot törölték a programból, helyette videóvetítéssel köszöntik az újévet. Ennek ellenére Párizs szinte kiürült, a turisták és a lakosok egyaránt menekülnek félelmükben a fővárosból.

Top 0