• Külföld
Maksa Mónika

Halálra kínozták a pilótát, akit 30 évig kerestek

Már 1988-ban belehalhatott a kínzásokba Ron Arad, aki 1986-ban tűnt el Libanonban. Izraelben három évtizeden át keresték, most azonban kiderül, hogy már rég meghalt.

Egy libanoni bíróságon tett vallomás oldhatja meg a harminc éve tartó ügyet. Izraelben eddig rendszeresen napirendre került Ron Arad sorsa.

1986-ban egy dél-libanoni berepülésen kellett Ron Arad katonai navigátor-pilótának és Jusáj Avirámnak katapultálnia. Az értük küldött izraeli különleges egység csak Avirámot tudta kimenteni Libanonból, Arad eltűnt.

Ron Arad, az eltűnt pilóta. Forrás: Europress - Getty Images/Handout

Ron Arad, az eltűnt pilóta. Forrás: Europress - Getty Images/Handout

EZT IS AJÁNLJUK:

  Azóta videófelvételek és tanúvallomások alapján kiderült, hogy az izraeli pilóta először az Amal nevű síita szervezet fogságába került, majd Musztafa Diráni, az Amal egyik vezetője kivált a szervezetből és foglyát magával hurcolva csatlakozott a szintén síita terrorszervezethez, a Hezbollahhoz. A Hezbollah Aradot Iránba vihette, ahonnan később visszavihette Libanonba.

  1994-ben egy izraeli különleges kommandó foglyul ejtette Musztafa Diránit, mert azt remélték, hogy tud valamit Ron Aradról. A pilóta azonban egy 1988-as izraeli kommandós mentési kísérlet idején megszökött a Hezbollahtól. Későbbi sorsáról eddig nem lehetett biztosat tudni.

  Diránit egy 2004-es fogolycserével Izrael kénytelen volt visszaadni a Hezbollahnak, de az üggyel nem jutottak előbbre. Az izraeli titkosszolgálat sem tudta megoldani a kérdést, és több izraeli és nemzetközi zsidó szervezet pénzdíjat is kitűzött az eltűnt izraeli pilótáról szóló információkért cserébe.

  A múlt héten öt libanonit állítottak egy bejrúti hadbíróság elé, akiket azzal vádoltak, hogy Izraelnek és a Moszadnak, az izraeli titkosszolgálatnak kémkedtek. A gyanúsítottak azzal védekeztek, hogy hamis információkat adtak Izraelnek pénzért az eltűnt pilótáról, pedig tudták az igazat is.

  Mufíd Kuntar, az egyik vádlott, a radikális Szíriai Szocialista Nemzeti Párt katonai szárnyának egykori tisztviselője múlt pénteken váratlanul azt mondta a tárgyaláson, hogy Aradot halálra kínozták.

  Azt mondta, hogy 1988-ban az egységben harcoló fiatalok elfogtak valakit, majd eredménytelenül vallatni kezdték. Kuntar azt mondta, hogy saját szemével is látta a rabot, akit durván megkínoztak, a pilóta alig tudott lábra állni. Később a fiatalok azt mondták Kuntarnak, hogy a fogoly zuhanyozni ment, de sokáig nem jött elő, ezért utána mentek, de már holtan találták.

  Mufíd Kuntar csak később, a libanoni médiában közzé tett fényképekből jött rá, hogy a keresett izraeli pilóta került 1988-ban a kezeik közé. Tíz évvel később Bejrúttól keletre, a libanoni hegyekben lévő Bolonia falu erdejében kiásatta Ron Arad maradványait, hogy a sírban lévő ruhák vagy más jelek alapján megbizonyosodjon személyazonosságáról.

  Ezután két társával közösen találkozót kért Emile Lahoud akkori libanoni elnöktől. A bíró a volt libanoni elnök nevének említése miatt megszakította Mufíd Kuntar vallomását és zárt ülést rendelt el. A libanoni bíróság április 20-án tartja következő tárgyalását – írja az MTI.

  Top 16