• Belföld
MZ/X

Haladékot kapnak a kúttulajdonosok

A jogszabályok szerint 2018 december 31-ig kellene bejelentést tenniük, de egy most benyújtott törvénymódosító javaslat két évvel kitolná a határidőt.

Megoldódni látszik az engedély nélkül létesített kerti kutak bejelentési kötelezettsége miatt kialakult helyzet.

A hatályos szabályok szerint 2018 december 31-ig kellene eleget tenni a törvényi kötelezettségnek, de egy a parlamenthez most benyújtott törvénymódosító javaslat ezt a határidőt kitolná 2020 december 31-ig. Vagyis az érintettek egy évet nyerhetnek és mentesülnek a vízgazdálkodási bírság, valamint az igazgatási és szolgáltatási díjak alól is, ami több száz ezer forintit tesz ki.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Agrárminisztérium közleménye szerint a javaslat értelmében mentesül a vízgazdálkodási bírság alól, aki 2020. december 31-ig kérelmezi az engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízi létesítményt (például kutat). A türelmi idő meghosszabbítása a házi vízigényt kielégítő és a mezőgazdasági öntözési célú fúrt kutakra egyaránt vonatkozik. A legalizált mezőgazdasági hasznosítású kutak tulajdonosai uniós vidékfejlesztési pályázatokon is indulhatnak - írták.

    Kommentek:

    Top 16