• Sport

Hálaadás: Ünnep az NFL-ben is

Hálaadás alkalmából ma három meccset is rendeznek az NFL-ben. A meccsek után a győztes csapat tagjai is ehetnek az ünnepi pulykából.

Fotó: nfl.com

Fotó: nfl.com

Az első hálaadás napi meccset még 1920-ban rendezték meg, a Chicago Tigers játszott a Detroit Heralds csapatával. Azóta hagyományosan az egyik meccset mindig a Detroit játssza. Emiatt a legtöbb hálaadás napi meccset a Detroit nyerte (35), igaz ők is kaptak ki a legtöbbször (38).

A Detroit ma is játszani fog, az ellenfelük a Philadelphia Eagles lesz. Mindkét csapat negatív mérleggel áll az idei szezonban. A Lions ugyan 3-7-es mérleggel áll, de a legutóbbi két meccsüket megnyerték, így mindenképp jobb formában várják az Eagles elleni meccset.

Mi az a hálaadás?

A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek. Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az egyik legfontosabb ünnepnek számít, november hónap negyedik csütörtökjén, Kanadában pedig október második hétfőjén tartják.

A győzelem az Eagles számára is fontos lenne, mert ha a 4-6-os mérlegükön tudnának javítani, akkor még lenne esélyük a rájátszásba jutni. Az Eagles legutóbbi két meccsét elvesztette, ezért felerősödtek azok a pletykák, amelyek szerint a csapat edzője, Chip Kelly az év végén távozik a csapattól. Érdekesség, hogy a Philadelphia Eagles eddig hatszor játszott hálaadáskor, és mind a hat meccset meg is nyerték.

Az Eagles kezdőirányítója Mark Sanchez lesz, aki hálaadáskor már csinált emlékezetes dolgokat.

Mark Sanchez és a "buttfumble":

A második meccs helyszíne a hagyományoknak megfelelően Dallas. A Dallas Cowboys 47 meccset játszott eddig az ünnep alkalmából és 29-szer nyerni is tudtak. A Cowboys ezúttal nehéz ellenfelet kapott, a Carolina Panthers ugyanis idén még veretlen.

A Dallasban múlt hétvégén visszatért Tony Romo, így 7 vereség után újra nyerni tudott a Cowboys. Ha tényleg komolyan gondolják Dallasban, hogy 3-7-es mérlegről elérhető a rájátszás, akkor ezen a meccsen kötelező a győzelem a Panthers ellen.

A meccsen a csapatok speciális mezben fognak játszani, a „Color Rush” akció keretein belül az alábbi mezekben lépnek pályára a csapatok:

Fotó: nfl.com

Fotó: nfl.com

Tony Romonak jól megy a veretlen csapatok ellen, 2006-ban a 9-0-val álló Colts, míg 2009-ben a 13-0-val álló Saints hibátlan mérlegét sikerült megszakítania.

A Dallas Cowboys (47) és a Detroit Lions (75) mögött a Green Bay Packers (35) és a Chicago Bears (33) játszotta a legtöbb hálaadás napi meccset. A nap harmadik meccsén a két csapat egymással játszik, a helyszín a Green Bay otthona, a Lambeau Field lesz.

A csoportot a Green Bay vezeti 7-3-as mérleggel, így hazai pályán mindenképp ők az esélyesebbek a 4-6-tal álló Chicago Bearsszel szemben. Ráadásul a Bears csapatában nem léphet pályára legjobb futójók, Matt Forte és legjobb elkapójuk, Alshon Jeffery sem.

A meccs szünetében visszavonultatják a korábbi Packers iránytó, Brett Favre mezét.

Fotó: Europress - JEFF HAYNES / AFP

Fotó: Europress - JEFF HAYNES / AFP

Top 0