• Külföld
Faktor

Hajsza a terroristák társai után, több embert elfogtak

Hat embert vettek őrizetbe Franciaországban, a már azonosított merénylő környezetéből. A terroristák egyik autóját is megtalálták az egyik elővárosban. Egész Európában keresik a terroristák társait.

Párizs Montreuil nevű elővárosában találták meg azt a Seatot, amelyet a Le Petit Cambodge étteremnél és a Le Carillon bárnál használtak a terroristák. Francia lapok szerint a kocsiban fegyvereket is találtak.

Az azonosított terrorista, a 29 éves, francia állampolgár Ismail Omar Mostefai a Bataclan rendezvényterem egyik támadója volt. Az ő környezetéből vettek őrizetbe hat embert, köztük az apját és a testvérét. A rokonoknál házkutatást is tartottak.

Az NBC szerint azóta egy másik merénylőt is azonosítottak, akit Abdul Akbak B.-ként említenek. Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy ő-e az, akinek az útlevelét az egyik öngyilkos merénylő holtteste mellett találták meg. Az útlevél tulajdonosáról a francia hatóságok azt mondták, hogy 1990-ben, Szíriában született és kiderült, hogy október 3-án, Görögországban regisztrált migráns, aki a horvát RTL szerint Magyarországon is keresztülutazott. A francia rendőrség két másik migránst is köröz.

Egész Európában keresik a terroristák lehetséges társait. Brüsszel Molenbeek nevű kerületében három embert vettek őrizetbe, nekik is közük lehetett a terrortámadáshoz. A Guardian szerint a francia-belga határon is őrizetbe vettek három embert, egy olyan autóban, amelyet állítólag szintén használtak a terrortámadáshoz.

Fotó: Europress - Remy Gabalda / AFP

Fotó: Europress - Remy Gabalda / AFP

A terrortámadás-sorozatban eddigi adatok szerint összesen 129-en haltak meg, köztük sok turista, több mint 350-en pedig megsérültek, de sok sérült állapota nagyon súlyos. A terroristák egy teltházas válogatott focimeccs mellett, egy koncertközpontban, valamint éttermeknél és bároknál támadtak.

Francois Molins ügyész azt mondta, összesen hét terrorista halt meg, pedig korábban nyolcról beszéltek és ugyanúgy nyolc terroristáról beszélt a merényleteket vállaló Iszlám Állam is. (Arról, hogy mik lehetnek az Iszlám Állam tervei, itt írtunk korábban.) Az NBC szerint így felmerül a kérdés, hogy az egyik terrorista még életben van-e.

Top 0