• Külföld
Faktor

Emberrablók támadtak a hajóra: magyar ember is van a fogvatartottak között

Egyelőre csak az elrabolt emberek állampolgársága derült ki, de a magyar hatóságok már kapcsolatba léptek a nigériai szervekkel.

Illusztráció.

Illusztráció.

Elrabolták egy német konténerhajó legénységének hat tagját Nigériában. A Vanguard hírügynökség hivatalos forrásokból értesült, hogy egy magyar, egy ukrán és négy fülöp-szigeteki állampolgárról van szó.

A 24.hu megkereste a külügyminisztériumot, akik megerősítették az információt. Azt írták, hogy „a TEK válságközpontja és a Külgazdasági és Külügyminisztérium természetesen tud az esetről és foglalkozik vele. Kapcsolatban vagyunk a német és nigériai hatóságokkal.”

Hozzátették, hogy bővebb felvilágosítást csak akkor adnak, ha ezzel nem kockáztatják az ügy sikeres befejezését.

A hamburgi Peter Doehle Schiffarts KG hajózási társaság szóvivője azt közölte, hogy a konténerhajójukat vasárnap kora reggel támadták meg, amikor egy nigériai kikötőben tartózkodott. Az elrabolt emberek állampolgárságáról nem közölt információt, csak annyit, hogy nem volt közöttük német.

A közlemény kiadásának idején nem volt hivatalos kapcsolat a hajózási cég és az emberrablók között, és a hajó a legénység maradék tizenkét tagjával elhagyta a kikötőt. „A legfontosabb, hogy felvegyük a kapcsolatot az emberrablókkal és gyorsan és biztonságban kimentsük a dolgozóinkat” – mondta a szóvivő.

A nigériai honlap szerint az incidens idején a Demeter nevű hajó Egyenlítői Guinea fővárosából tartott a libériai Monroviába, amikor megállt Onne kikötőjében. Az emberrabló kalózok nyolcan voltak és egy fekete motorcsónakkal közelítették meg a konténerszállítót.

A Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (International Maritime Bureau) szerint idén 49 tengerészt raboltak el, ebből 39-et a nigériai vizeken.

Kommentek:

Top 0