• Krimi

Hagyták a katonáknak, hogy rendszeresen megerőszakolják a nőket

A férjeiket meggyilkolták, otthonaikat felgyújtották, a maja nőket rabszolgaként használták és rendszeresen megerőszakolták a katonák Guatemalában a vádak szerint. Most kezdődött két egykori katona tárgyalása.

Fotó: Europress / Johan Ordonez - AFP

Fotó: Europress / Johan Ordonez - AFP

Francisco Reyes és egykori parancsnoka, Heriberto Valdez Asij tárgyalása a tervek szerint negyven napig fog tartani. Ez az első eset, hogy ilyen jellegű ügyet bírósági úton tárgyalnak Guatemalában – pedig rengeteg ilyen történt az ország polgárháborús időszakában.

Az áldozatok közül hárman már meghaltak, de a többiek, mind tradicionális maja ruhában, eltakart arccal elmentek a bíróságra. Szolidaritásból rajtuk kívül is több nő kendővel takart arccal érkezett – írja a BBC.

A két egykori katonai vezetőt azzal vádolják, hogy hagyták a katonáiknak, hogy a katonai bázison kihasználják és megerőszakolják a nőket. Ők egyébként tagadják, hogy bármi rosszat tettek volna.

A tárgyalás előtt a nők azt vallották, hogy a katonák megölték a férjeiket, majd pár hét múlva visszatértek a faluba értük. Megerőszakolták őket, felgyújtották a házaikat és a termésüket, majd elhurcolták őket a Sepur Zarco laktanyába. A Kelet-Guatemalában található Sepur Zarco laktanya a baloldali gerillák pihenő és rekreációs bázisa volt. Itt a nőknek főzniük és takarítaniuk kellett, két-három naponta pedig jelentést tenniük az addig elvégzett munkáról. Közben a katonák rendszeresen megerőszakolták őket.

Ez az állapot tíz hónapon keresztül tartott 1982 és 1983 között. Az eset azonban csak akkor derült ki, mikor 1998-ban bezárták a tábort. A bíróságig vezető út viszont nagyon rögös volt: az áldozatok ma már 70-80 évesek, és nem beszélnek spanyolul, csak a maják nyelvén.

Guatemalában majdnem negyven évig tartott a fegyveres konfliktus a maják és a hadsereg között, csak 1996-ban írták alá a békemegállapodást. Az ENSZ jelentése szerint ez idő alatt a felek rendszeresen használták fegyverként a megerőszakolást is.

Top 0