• Tech

Veszélyes hackertámadás várható - figyelmeztetnek a szakértők

Hamarosan újabb kibertámadást indíthat a világ leghatékonyabb hackercsoportja, a Lazarus csoport - figyelmeztet a Kaspersky Lab.

Az orosz kiberbiztonsági vállalat szerint a Lazarus csoport korábbi támadásai azt mutatják, hogy akár egy kisebb konfigurációs hiba is előidézheti a rendszer megsértését, ami több száz millió dolláros veszteséget okozhat.

A Kaspersky Lab feljegyzései szerint 2015. december óta észlelhetők a Lazarus csoport nyomai több pénzintézet, illetve kaszinó számára fejlesztett szoftverben, valamint digitális pénznem-vállalkozások hálózatában, Koreában, Bangladesben, Indiában, Vietnamban, Indonéziában, Costa Ricán, Malajziában, Lengyelországban, Irakban, Etiópiában, Kenyában, Nigériában, Uruguayon, Gabonban, Thaiföldön és több más országban. Szintén a szervezet felelős olyan rendszeres támadásokért is, amelyeket gyártó cégek, média- és pénzintézetek ellen indítottak világszerte 18 országban immár 8 éve.

Az egyik legsikeresebb kibertámadásként számon tartott bangladesi bankrablás is a Lazarushoz kötődik, legalábbis az utólagos kriminalisztikai elemzés alapján. A szervezet tavaly februárban 240 milliárd forintot (851 millió dollárt) próbált meg ellopni a Bangladesi Központi Bankból, de csak 23 milliárd forintot (81 millió dollárt) sikerült elvinniük. Ezt követően sikeresen hatoltak be egy délkelet-ázsiai pénzintézet rendszerébe, majd néhány hónapos pihenő után Európában is próbálkoztak.

A Kaspersky Lab jelezte: a hackercsoport nagy figyelmet fordít kártékony programjai fejlesztésére, mostanában viszont úgy tűnik, szünetet tartanak. Ugyanakkor a kiberbiztonsági vállalat biztos abban, hogy hamarosan visszatér a csoport – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0