• Külföld

Háborús bűn: iskolát és kórházat bombáztak, sokan meghaltak

Észak-Szíriában már több mint 50 ember halt meg olyan támadások során,a mikor a légierő kórházakat és iskolákat bombázott - állítja az ENSZ: Legutóbb orosz gépek öltek meg 12 embert, köztük gyerekeket is. Franciaország és Törökország szerint ezzel Oroszország háborús bűnt követett el.

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet kórháza megsemmisült a bombázásban (Fotó: Europress / Ghaith Omran - AFP)

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet kórháza megsemmisült a bombázásban (Fotó: Europress / Ghaith Omran - AFP)

Oroszországot vádolják a bombázások brutalitása miatt, az orosz vezetés azonban még nem reagált a vádakra. A támadás annak fényében különösen riasztó, hogy a nagyhatalmak a múlt héten egyeztek meg a szíriai ellenségeskedés beszüntetéséről – melynek egy hetes határidőt szabtak meg.

A megegyezést több kritika is érte naivitása és irreálisan szűk határideje miatt. Bassár el-Aszad elnök pedig a megegyezés kapcsán már korábban is azt mondta, hogy a megegyezésben rögzített nem hivatalos fegyverszünet nem azt jelenti, hogy minden fél le is teszi a fegyvert – írja a BBC.

„Azt mondták, egy héten belül szeretnék elérni a tűzszünetet. Ki lenne képes megfelelni az összes feltételnek és követelménynek egy hét alatt?”

- kérdezte televíziós interjújában Aszad elnök.

Tegnap Azazban legalább tizenkét ember meghalt, amikor két kórházat és két iskolát is lebombázott az orosz légierő. Az Idlib tartományban található Maarat al-Numanban egy olyan kórházat ért támadás, amelyet az Orvosok Határok Nélkül szervezet üzemeltetett. A jótékonysági szervezet orvosai elmondták, hogy a szerintük szándékos támadásban hét ember meghalt, nyolcat pedig azóta is keresnek.

Mego Terzian, az Orvosok Határok Nélkül szervezet elnöke szerint a támadásért Oroszország és a szíriai kormány együttesen felelős. A moszkvai szír nagykövet, Riad Haddad viszont azt állítja, a támadásért az Egyesült Államok a felelős – ezt az amerikaiak cáfolják.

„Semmi okunk Idlibben támadni, mivel az Iszlám Állam nem aktív ezen a területen.”

– mondta Jeff Davis kapitány.

Túlélőket és holttesteket keresnek a kórház romjai között (Fotó: Europress / Omar Haj Kadour - AFP)

Túlélőket és holttesteket keresnek a kórház romjai között (Fotó: Europress / Omar Haj Kadour - AFP)

A nemzetközi humanitárius jog megtilt minden olyan támadást, amely sebesültek, orvosok vagy egészségügyi központok ellen irányul – ezeket a területeket háború alatt is tisztelni kell. Még olyan helyzetben sem szabad támadást indítani ellenük, ha menekülteknek adnak ideiglenesen otthont. A Nemzetközi Büntetőbíróság szabályai szerint ezek ugyanis túl sok civil áldozattal járnának – így meghaladnák azt az arányossági szabályt, mely szerint bizonyos mértékű támadásokig megengedett néhány civil áldozat megkockáztatása.

Az Egyesült Államok és az ENSZ még nem állapította meg hivatalosan, hogy ki volt a légitámadás felelőse.

„Ha az Aszad-rezsim és szövetségesei folytatják ezeket a támadásokat, akkor kétségek merülnek fel Oroszország szándékával és képességével kapcsolatban, mellyel elvileg megfékezné az Aszad-rezsimet a saját emberei ellen indított brutális támadásokban.”

– írta közleményben az amerikai külügyminisztérium.

Franciaország már korábban elítélte a kórházak elleni támadásokat, és már akkor azt állították, hogy a támadók háborús bűnöket követnek el. Törökország most egyetértett ezzel – az orosz-török kapcsolat rohamosan megromlott, mióta a két ország a szíriai konfliktusban két különböző oldalra állt.

Oroszország már hosszú hónapok óta légicsapásokkal támogatja a szíriai kormányt, de szerintük csak terrorista célpontokat bombáznak. A valóságban azonban a támadások célpontja pont az elnök elleni lázadócsoportok bázisa – Aszad ugyanis őket is terroristának nevezi.

A szíriai konfliktus közel öt éve tart – ez idő alatt több, mint 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan kényszerültek elhagyni az otthonukat. Az ENSZ szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura Genfben egy fél éves tárgyalássorozaton próbálja kivívni a békét – de a reményt az egyre gyakrabban jelentkező háborús bűnök csak még tovább csökkentik.

Top 0