• Külföld
Faktor

Bármikor kitörhet a háború - és alig van idő menekülni

Nem csitul az amerikai-észak-koreai feszültség - és ha Kim Dzsongun tényleg kilőne egy rakétát, Donald Trumpnak mindössze tíz perce lenne arra, hogy eldöntse, hogyan válaszol.

Fotó: Europress / STR / KCNA VIA KNS - AFP

Fotó: Europress / STR / KCNA VIA KNS - AFP

Két szakértő, David Wright és Markus Schiller szerint a kilövést követően az igényli a legtöbb időt, míg az amerikai vezetés megállapítja, hogy milyen típusú rakéta közelít hozzájuk, és hogy milyen pusztítást végezhetne az a fegyver. Ezt követően dönthet az amerikai elnök, a becslések szerint 10 perc alatt kellene határoznia - írja a New York Post.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Természetesen ez a forgatókönyv csak akkor érvényes, ha Észak-Koreának tényleg van olyan interkontinentális rakétája, amely elérheti az Amerikai Egyesült Államok területét - ebben azonban a szakértők erősen kételkednek. Kim Dzsongun viszont hétfőn bejelentette, hogy a birtokukban van olyan nukleáris fegyver, amely a Csendes-óceánt átszelve elérhet amerikai területeket. Egy dél-koreai egyetem professzora szerint azonban ha ez a kijelentés igaz is, maximum Alaszkát vagy Hawaiit tudnák megtámadni.

  Wrighték azonban számolgatni kezdtek: a férfi szerint egy ilyen nukleáris fegyver kicsit több mint fél óra alatt érné el San Franciscót, míg Schiller szerint Seattle és Los Angeles kevesebb mint 30 perc alatt esne el. New Yorkba vagy Washingtonba 30-40 perc alatt érne oda egy rakéta.

  Fotó: Europress / Olivier Douliery - AFP

  Fotó: Europress / Olivier Douliery - AFP

  De Kim Dzsongun dönthet úgy is, hogy az Egyesült Államok helyett egy amerikai szövetségest támad meg: Dél-Koreának például a kilövés után esélye sem lenne a védekezésre, Szöult maximum 6 perc alatt érné el a rakéta. Japán is aggódhat, nekik 10-11 percük lenne a cselekvésre. Ráadásul ebben az esetben nincs is szükség olyan nagy hatótávolságú rakétára, ilyen fegyvert könnyebben előállíthat az ország.

  A szakértők szerint azt sem lehet kizárni, hogy Dzsongun még biológiai vagy vegyi fegyverekkel is rátámadna a célzott városokra, hogy biztos legyen a pusztításban.

  A szakértőduó szerint nehéz megjósolni, hogy Trump mit tenne egy ilyen helyzetben, hiszen az elfogórakéták hatékonysága is kétes, és nem biztos, hogy még a levegőben hatástalanítani tudnák a fegyvert. De Wrighték arra tippelnek, hogy a támadás hatására öt perc múlva már a szárazföldről indítható, 15 perccel később pedig már a tengeri amerikai rakétákat is kilőnék.

  Kommentek:

  Top 16