• Külföld
Faktor

Ha megszűnik Schengen, az 1400 milliárd eurójába kerülhet majd az EU-nak

A Bertelmann Alapítvány megbízásából készült tanulmány szerint a határellenőrzések visszaállításával számoló legrosszabb forgatókönyv esetén az importárak 3 százalékkal emelkednek, ami a 28 tagú uniónak a 2016 és 2025 közötti években összesen 1400 milliárd euró többletköltséget okozna. Ez az összeg az EU éves GDP-jének majdnem 10 százalékára rúg. A legnagyobb euróövezeti gazdaságnak, Németországnak 235 milliárd euróba, a második számú gazdaságnak, Franciaországnak pedig 244 milliárd euróba kerülne a szabad mozgás megszüntetése.

Még legjobb esetben is, ha az import csak 1 százalékkal drágul, az uniós tagállamoknak 470 milliárd eurója bánná a schengeni övezet felszámolását. Ezen belül Németország 70 milliárd, Franciaország pedig 80 milliárd eurós többletköltséggel számolhat.

Az Európai Unió éves GDP-je nagyjából 15 ezermilliárd euró, Németországé pedig több mint háromezermilliárd euró.

Ha Európában visszaállítják a határellenőrzést, a már amúgy is gyenge növekedés további nyomás alá kerül

- mondta Aart De Geus, a Bertelsmann Alapítvány elnöke.

A schengeni övezet megszűnése nem csak azt jelentené, hogy a személyek mozgását útlevélhez kötik és ellenőrzik. Az ellenőrzések visszaállítása együtt járna a határokon átnyúló áruszállítás idejének hosszabbodásával, ami növelné a vállalatok költségeit és végső soron áremelkedésekben csapódna le a fogyasztók számára.

A schengeni övezet összeomlása többletköltséget jelentene az övezeten kívüli országoknak is. Az Egyesült Államok 91 milliárd, Kína pedig 95 milliárd eurót veszíthetne rajta a következő tíz év során még legjobb esetben is, a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása pedig akár 268 milliárd, illetve 280 milliárd euróra is emelheti a többletköltségeket.

Top 0