• Belföld
MZ/X

Ha ki kell vonni egy gyógyszert a forgalomból, térítsék meg a vásárlók kárát

Méghozzá egy, a gyártók által létrehozott káralapból. Ezt szolgalmazza most a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

A forgalomból kivont, fel nem használt Calcium-Sandoz tabletták árát vissza kell adni a fogyasztóknak!- áll a FEOSZ állásfoglalásában.

Azt írják, hogy a közelmúlt gyógyszerbotrányai aláásták a fogyasztóknak a gyógyszerekbe vetett bizalmát, amelynek helyreállításán dolgozni kell a felelős vállalati szereplőknek!

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége álláspontja az, hogy a fogyasztók bizalmának helyreállítása és a fogyasztóbarát magatartás érdekében az olyan, nagyobb gyógyszergyáraknak, mint például a NOVARTIS (Sandoz) és a többi piaci szereplőnek káralapot kellene létrehoznia, amely a fogyasztóknak okozott károk megtérítésére szolgál, ha ki kell vonni valamilyen gyógyszert a forgalomból.

Amennyiben pedig már létezik ilyen káralap, akkor erről haladéktalanul tájékoztatni kell a fogyasztókat! Ugyanis a felelősségteljes lépés az lenne, ha a fogyasztókat, akik már vásároltak az érintett termékből, bármilyen további feltétel, például a blokk nélkül is kifizetnék és visszakapnák a vételárat. Egy szennyezett termék esetében ennek alapvető dolognak kellene lennie. 

A Szövetség több gyógyszertárat tesztelt. Volt, ahol azt mondták, hogy a korábban vásárolt Sandoz-tablettát blokk ellenében visszaváltják, az újat nem, egy másik helyen mindösszesen annyiról tájékoztattak, a forgalomból kivont tablettát ne szedjük tovább, ki lehet dobni, de pénzt még blokk ellenében sem adnak vissza. Egy harmadik gyógyszertár pedig csak annyit közölt, hogy nem kaptak külön utasítást a visszaváltásra, és még csak blokk ellenében sem lehet visszaváltani a terméket.

A FEOSZ szerint fel sem merülhetne kérdésként a visszaváltás lehetősége, ahogy az sem, hogy az akár fél évvel korábban megvett gyógyszer blokkja még meglegyen a fogyasztónak. Azaz bármilyen feltétel nélkül, a vásárlást igazoló nyugta hiányában is vissza kellene váltaniuk a gyógyszereket és ez iránt a gyáraknak kell intézkedniük felelősségteljes magatartást tanúsítva, hogy a fogyasztó ne szenvedjen kárt!

A Szövetség ezúton hívja fel a gyógyszer-szektor figyelmét a fogyasztóbarát magatartás és fellépés szükségességére, a fogyasztók önként történő kártalanítására.

Kommentek:

Top 0