• Belföld
MZ/X

Ha jön a medve, le a földre

Egyre több a medve Magyarországon. A szakemberek azt tanácsolják ne próbáljunk meg szelfizni velük, inkább feküdjünk a földre.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága lakossági fórumot tartott, ahol a medvékkel kapcsolatos tudnivalókról hallhattak a részvevők, például arról is, hogy mit tegyünk, és mit ne, ha jön a medve.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának pétervásárai fóruma egy sorozat első állomása volt - írja a heol.hu. Azért indították a sorozatot a szakemberek, mert már szinte heti gyakorisággal vannak medvével kapcsolatos megfigyelések, egyre több jel kerül fel az állatok mozgását dokumentáló térképekre.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Territóriumuk jelentős része Szlovákiában van, de egy kicsi átlóg belőle Magyarországra. 2017-18-ban már jóval nagyobb területről jöttek be megfigyelési adatok mint korábban. Azek szerint az információk szerint idén nyáron legalább 4-5 medve volt Magyarország területén.

  Mit tegyünk, ha összefutunk velük?

  Arról is szó esett a lakossági fórumon, hogy a medvéket miként tarthatjuk távol magunktól, ha az erdőben kirándulunk. Fontos, hogy ne hagyjunk hátra ételmaradékot, ne szemeteljünk, amikor kirándulunk.

  Ha megjelennek, medvecsengővel, medvespray-vel, zajcsapással "elkergethetjük" őket, de ha már a közelünkben van a nagyvad, nem szabad lazán venni a helyzetet.

  Ha két lábra áll, feküdjünk le és védjük a fejünket, ne emelkedjünk magasabbra, mert attól megijed, és támadhat - tanácsolta Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park igazgatóság kommunikációs osztályvezetője. Ha pedig még kellő távolságban vagyunk tőle, fogjuk menekülőre.

  Magos Gábor, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságánanak osztályvezetője szerint farkas is van a területen, de a medve és a farkas is szigorúan védett állat, így a zavarásuk, kilövésük bűncselekmény.

  Kommentek:

  Top 16