• Belföld
MZ/X

Ha jön a medve, le a földre

Egyre több a medve Magyarországon. A szakemberek azt tanácsolják ne próbáljunk meg szelfizni velük, inkább feküdjünk a földre.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága lakossági fórumot tartott, ahol a medvékkel kapcsolatos tudnivalókról hallhattak a részvevők, például arról is, hogy mit tegyünk, és mit ne, ha jön a medve.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának pétervásárai fóruma egy sorozat első állomása volt - írja a heol.hu. Azért indították a sorozatot a szakemberek, mert már szinte heti gyakorisággal vannak medvével kapcsolatos megfigyelések, egyre több jel kerül fel az állatok mozgását dokumentáló térképekre.

Territóriumuk jelentős része Szlovákiában van, de egy kicsi átlóg belőle Magyarországra. 2017-18-ban már jóval nagyobb területről jöttek be megfigyelési adatok mint korábban. Azek szerint az információk szerint idén nyáron legalább 4-5 medve volt Magyarország területén.

Mit tegyünk, ha összefutunk velük?

Arról is szó esett a lakossági fórumon, hogy a medvéket miként tarthatjuk távol magunktól, ha az erdőben kirándulunk. Fontos, hogy ne hagyjunk hátra ételmaradékot, ne szemeteljünk, amikor kirándulunk.

Ha megjelennek, medvecsengővel, medvespray-vel, zajcsapással "elkergethetjük" őket, de ha már a közelünkben van a nagyvad, nem szabad lazán venni a helyzetet.

Ha két lábra áll, feküdjünk le és védjük a fejünket, ne emelkedjünk magasabbra, mert attól megijed, és támadhat - tanácsolta Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park igazgatóság kommunikációs osztályvezetője. Ha pedig még kellő távolságban vagyunk tőle, fogjuk menekülőre.

Magos Gábor, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságánanak osztályvezetője szerint farkas is van a területen, de a medve és a farkas is szigorúan védett állat, így a zavarásuk, kilövésük bűncselekmény.

Kommentek:

Top 0