• Élet

Ha azt hiszi, ételallergiás, ezt mindenképp olvassa el

Sokkal többen hiszik magukról azt, hogy ételallergiásak, mint amennyien valóban azok – legalábbis ezt mutatják a felmérések, mondja Pálfi Erzsébet, a Semmelweis Egyetem adjunktusa. Száz felnőttből mindössze egy számít ételallergiásnak Európában a vizsgálatok alapján, miközben az önbevalláson alapuló kutatások szerint az emberek húsz-negyven százalék gondolja magát annak. A szakember szerint az utóbbi csoportba tartozók vagy ételaverzió vagy valamilyen pszichés ok miatt nem esznek bizonyos dolgokat. Ahogy az is előfordulhat, hogy egész egyszerűen gyomorbetegségük van.

Illusztráció - fotó: Europress - Christopher Furlong / Getty Images

Illusztráció - fotó: Europress - Christopher Furlong / Getty Images

Az ételallergia egyébként a legtöbbször hasmenést, puffadást, fáradékonyságot okoz. Ezeket a tünetek azonban más miatt is előfordulhatnak. Pálfi Erzsébet szerint azonban nem érdemes kísérletezni, az öndiagnózis helyett orvoshoz kell menni. Már csak azért is, mert ezek mögött a tünetek mögött súlyos betegségek is állhatnak, mint például gyulladásos bélbetegség vagy akár daganat.

Az ételallergia tünetei sokszor nagyon hasonlóak, emögött azonban kóros immunreakció áll. A gyerekek 5-8 százaléka ételallergiás, többségük azonban kinövi. A felnőtteknél az allergiás reakciót többnyire nem önmagukban a zöldségek, gyümölcsök okozzák, hanem azok közösen a különféle pollenekkel. Akár a banán, tök, zeller, földimogyoró is állhat a háttérben. A legtöbben azonban azt gondolják, hogy a fruktóz és a laktóz okoz csak emésztési zavart.

Pálfi Erzsébet

Pálfi Erzsébet

A szakember azt mondja, minden kornak megvan a maga táplálkozási divatja, most éppen a tejet, a glutént vagy a cukrot kiáltják ki főbűnösnek. Szerinte viszont, ha valaki hajlamos a hipochondriára, könnyen lehet, hogy egy esetleges hasfájás, kisebb rosszullét után tiltólistára tesz bizonyos ételeket, így azonban nagyon beszűkülhet a táplálkozása és egy idő után többféle tápanyaghiány alakulhat ki nála, amelynek fizikai tünetek is lehetnek.

Top 0