• Belföld
Faktor

Burgonyát semmisítettek meg gyűrűs rothadás miatt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 8 tonna káposztát az ismeretlen eredet miatt, egy 450 kg-os, lengyel származású burgonyatételt gyűrűs rothadás betegség veszélye miatt semmisített meg Heves megyében.

Illusztráció

Illusztráció

A tavaszi kiemelt ellenőrzés lezárult, de továbbra is tartanak az utak menti mélységi ellenőrzések. Az ellenőrök egy, az M3-as autópályán megállított teherautóban 10 tonna káposztát találtak, ebből 8 tonna jelölés nélküli volt, és a kísérő dokumentumai sem voltak rendben. A több tonna káposzta így ismeretlen eredetű élelmiszernek minősül, ami komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, ezért egy komposztáló üzemben megsemmisítették.

Az előírásokat kijátszó kereskedők termékei növény-egészségügyi kockázatot is rejtenek. Ilyenek például a megfelelő vizsgálatok és CMS-igazolás nélkül érkező lengyel burgonya szállítmányok, amik fertőzöttek lehetnek gyűrűs rothadást okozó baktériumokkal. Egy egri forgalmazó nem tudta igazolni a 450 kg, lengyel származású burgonyája gyűrűs rothadástól való mentességét és a NÉBIH laboratóriuma pedig ki is mutatta a baktériumot, ezért a burgonyákat elégették - írja a nebih.hu.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az elmúlt években mintegy másfél tucat, lengyel származású burgonya tételnél mutatták ki a gyűrűs rothadás fertőzést, egyik sem rendelkezett CMS-igazolással. Emiatt a NÉBIH kérte a Földművelésügyi Minisztériumot, hogy a jövőben CMS-igazolás nélkül hazánkba érkező étkezési burgonya tételeket laboratóriumi vizsgálat nélkül is meg lehessen semmisíteni.

    Top 16