• Politika
Faktor

Áruló az LMP Gyurcsány Ferencék szerint, ha tárgyal az alkotmánybírókról

Idén tavasszal négy alkotmánybírót kell választania az Országgyűlésnek, kétharmaddal. Az LMP és a Jobbik egyeztet a Fidesszel, az MSZP némi hezitálás után úgy döntött, nem vesz részt a folyamatban. A Demokratikus Koalíció közleménybe szerint az LMP áruló, ha részt vesz a jelölésben. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, nehezen magyarázható, ha egy demokráciában egy párt nem vesz részt egy jelölési folyamatban.

Vadai Ágnes DK-s képviselő közleményében azt írja, hogy az „Alkotmánybíróság kevesek érdekeiért áldozta fel sokak Magyarországát”, amikor „engedte, hogy az Orbán-kormány ellopja hárommillió magyar magánnyugdíját, a trafikokat, a rendvédelmi dolgozók nyugdíját és néma maradt, amikor vasárnap bezárták a boltokat.” A párt ezért azt üzeni az LMP-nek, hogy „aki az árulókkal együttműködik, maga is a magyarok árulójává válik”. Az LMP a Faktor kérdésére nem kommentálta a DK közleményét.

Az Alkotmánybíróság 14 tagja közül háromnak – köztük Lenkovics Barnabás elnöknek is – idén jár le a mandátuma, Paczolay Péter korábbi elnök helye pedig tavaly óta betöltetlen. Ezért az Országgyűlésnek tavasszal új tagokat kell választania. Mivel a tagok megválasztásához az összes képviselő kétharmadának szavazata kell,  ezért legalább egy ellenzéki párt támogatására is szükség van.

Lenkovics Barnabás (Fotó: MTI - Balogh Zoltán)

Lenkovics Barnabás (Fotó: MTI - Balogh Zoltán)

Tóbiás József MSZP elnök tegnap - miután a DK őket is felszólította, hogy ne máködjenek együtt a Fidesszel - sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az MSZP nem jelöl alkotmánybírót, nem vesz részt a folyamatban és nem is támogatja azt. Szerintük az Alkotmánybíróság szakmai tekintélye jelentősen csökkent, mivel az elmúlt időben a tagokat nagy mértékben pártpolitikai alapon választották meg. Ezért olyan javaslatot dolgoznak ki, amelynek segítségével szerintük helyreállítható az AB „politikától mentes” függetlensége.  

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a jelölés kapcsán az Origónak azt mondta, hogy az LMP-vel és a Jobbikkal már egyeztettek, de nem személyekről, hanem az eljárásról és a szavazási elvekről. A Fidesz a személyek ügyében is várja a pártok javaslatait. Kósa akkor még csak az MSZP döntésére utalva azt mondta, hogy egy demokráciában nagyon nehéz megmagyarázni, hogy egy párt – ha lehetősége van rá – miért nem vesz részt egy jelölési folyamatban. Szerinte az MSZP önmagával is vitatkozik az ügyről, mert sok szocialista szeretné, ha részt vennének a folyamatban – ezért küldenek meghívót az MSZP-nek, legfeljebb nem mennek el a szocialisták az egyeztetésre.

A Magyar Idők úgy tudja, hogy a Fidesz Horváth Attila jogtörténészt, az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatóját jelöli a posztra.

Top 0