• Tech
Faktor

Törlik a gyűlölködést, egyre szigorúbban ellenőrzik az interneten közzétett dolgokat

Az interneten megjelent jogellenes gyűlöletbeszédet tartalmazó bejegyzések 94,5 százalékát távolították el az elmúlt egy évben Magyarországon. Az Európai Bizottság szerint ez a 24 vizsgált uniós tagállam közül a legmagasabb arány volt.

Az Európai Bizottság és négy internetes, számítástechnikai óriásvállalat egy évvel ezelőtt fogadott el közös magatartási kódexet az interneten folytatott jogellenes gyűlöletbeszéd ellen. A magatartási kódex a Facebook, a Twitter, a YouTube és a Microsoft kötelezettségvállalásait tartalmazza az ilyen tartalmak Európán belüli terjedése ellen.

Jobban odafigyelnek a gyűlöletbeszéd kiszűrésére.

Jobban odafigyelnek a gyűlöletbeszéd kiszűrésére.

A magatartási kódex aláírásával az informatikai társaságok azt vállalták, hogy az illegális gyűlöletbeszédre vonatkozó érvényes bejelentéseket lehetőség szerint 24 órán belül felülvizsgálják és indokolt esetben letiltják, vagy megszüntetik az ilyen tartalmakhoz való hozzáférést a jogszabályok alapján.

A magatartási kódex első évfordulóján közzétett bizottsági értékelés szerint a probléma ugyan továbbra is jelentős, a cégek mégis jelentős előrelépést tettek kötelezettségvállalásaik teljesítésében. Kiemelték, hogy a káros tartalmat kifogásoló bejelentések 24 órán belüli felülvizsgálata a korábbi 40 százalékról 51 százalékra nőtt, a bejelentett tartalmak 59,1 százalékát törölték uniószerte az elmúlt évben.

A korábbihoz képest az informatikai cégek jobban kezelték a bejelentéseket. A bizottság kiemelte, a Facebook az egyetlen olyan vállalat, amely teljes egészében elérte a napi bejelentések felülvizsgálatát. A többi platform esetében az eltávolítási arányok azonban alacsonyabbak maradtak abban az esetben, amikor egy értesítés a nyilvánosságtól származott – tették hozzá.

A jelentés megállapította, hogy az átláthatóbb és kiszámíthatóbb jogszabályi környezet ösztönzően hat a platformok üzemeltetőire, hogy proaktív módon kezeljék a gyűlöletbeszédre vonatkozó tartalmak vizsgálatát és eltávolítását – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0