• Külföld
Faktor

Ijesztő, mi derült ki a bőrápoló krémekről

Több száz ember halálát okozhatták a paraffintartalmú krémek.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Ugyan önmagukban még nem gyúlékonyak, több száz ember tűzhalála mögött a paraffinos krémek állhatnak - közölte egy veterán tűzoltó, Chris Bell. A West Yorkshire Tűzoltó és Mentőbrigád parancsnoka szerint ezek a készítmények akkor válnak veszélyforrássá, ha más gyúlékony anyagokkal találkozva kerülnek nyílt láng közelébe - írja a Daily Mail.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Bell szerint legyen szó ekcéma vagy pikkelysömör elleni krémről vagy esetleg testápolóról, ha átitatják a ruhákat, kötéseket, könnyen lángra kaphatnak - ehhez elég, ha a közvetlen közelükben van egy parázsló cigaretta vagy egy begyújtott gáztűzhely.

  Több százezer ember használja ezeket a szeretek. Nem tudhatjuk, mennyi tűzeset hátterében állhatnak, de szerintem több százan haltak már meg emiatt

  - mondta a tűzoltó.

  A veszélyre azt követően hívta fel a figyelmet, hogy a BBC egyik oknyomozó riportjából kiderült: az Egyesült Királyságban forgalmazott 38, vizsgált paraffinos készítmény közül csak hétnek szerepel olyan szöveg a dobozán, amely felhívja a figyelmet a gyúlékonyságra.

  Bell szerint önmagában a krémekkel nincs baj, viszont a használóknak körültekintően kell eljárniuk: ha a szer átitatja a ruhájukat, kötésüket, a lehető leghamarabb cseréljék le azt, illetve tartózkodjanak az olyan helyzetektől, amiben nyílt lánggal találkozhatnának.

  Kommentek:

  Top 16