Öngyilkos merénylet Isztambul turistanegyedében: 10 halott - videók!

Faktor

Hatalmas robbanás történt Isztambulban. Legalább tíz ember, köztük több külföldi meghalt, sok a sebesült is.

Legalább tízen haltak meg, tizenöten pedig megsebesültek a robbantásban. Köztük van hat német, illetve egy-egy norvég és perui turista is. Magyar áldozatokról, sérültekről egyelőre nincs információja a magyar konzulátusnak. A szemtanúk internetre feltöltött képein is az látszik, hogy többen is fekszenek a földön.

forrás: AFP

forrás: AFP

Egy szemtanú azt mondta, hogy annyira sok testet látott maga körül heverni, hogy még megállapítani sem tudta ki van életben közülük és ki az, aki meghalt.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A robbantás a nagyon forgalmas Szultanahmet téri villamosmegálló és egy kút között történt. A Kék mecsethez nagyon közel. A teret a rendőrség kiürítette, további bombatámadástól tartva.

  Egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, kifejezetten egy német turistacsoport közelébe ment, hogy ott hozza működésbe a bombát. A török miniszterelnök azt mondta, hogy egy szíriai származású férfi a merénylő.

  A rendőrség nyomoz, de bővebb információkat egyelőre a kormány tiltása miatt nem adhatnak ki. Így azt sem erősíthetik meg, hogy tényleg öngyilkos merénylő robbantott-e, vagy hogy terrorcselekményről van szó – írja az Independent. Utóbbit azonban egy, a neve elhallgatását kérő kormányhivatalnok megerősítette.

  forrás: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

  forrás: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

  „Ez támadás volt. Aggódunk Törökországért, a biztonsági éberség a legmagasabb szinten van.”

  - mondta a CNN-nek Sajjan Gohel, nemzetközi biztonsági igazgató. A török miniszterelnök, Ahmet Davutoglu válsághelyzeti biztonsági tanácskozást hívott össze.

  A robbantásért nem vállalta senki a felelősséget, de többen is úgy gondolják, a merényletet ezúttal is az Iszlám Állam követte el. A terrorszervezet októberben Ankarában egy béketüntetésen két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát – a merényletben százhárman meghaltak, többen megsérültek. Decemberben pedig két terroristát tartóztattak le, akik szilveszter este akartak robbantani.

  Más vélemények szerint azonban az sem kizárt, hogy a robbantásért az utóbbi hónapokban megerősödött, isztambuli szélsőbaloldali csoport felelős, akik több támadást is végrehajtottak az elmúlt hónapokban, miközben a török hadsereg is többször összecsapott a PKK kurd milíciával, mióta a tűzszüneti megállapodás véget ért.

  Top 16