• Belföld
Faktor

Lesújtó adatok: rengeteg alkoholt isznak a magyarok, gyomorkeserűből fogy a legtöbb

A gyomorkeserűk népszerűsége megelőzi a vodkát és a pálinkát is.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Magyarországon több mint 80 milliárd forintot költ évente égetett szeszre a lakosság, a gyomorkeserűk kiskereskedelmi forgalma a vodkáénál és a pálinkáénál is erősebb - írja a Világgazdaság a Nielsen felmérésére hivatkozva.

A piackutató adatai szerint 26 százalékkal állnak az élen a gyomorkeserűk, megelőzve a vodkát (25 százalék) és a pálinkát (17). A vizsgált időszakban - tavaly szeptember és idén augusztus között - a gyomorkeserűk népszerűsége nőtt leginkább, az ezekből származó bevétel a 21 milliárd forintot is túllépte.

Az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest ez 12 százalékos növekedés - írja az MTI. Mennyiségét tekintve is elképesztő a termékcsoport forgalma, hiszen több mint 44 ezer hektoliternyit vásároltak ezekből a szeszes italokból, ami éves összesítésben 7 százalékos növekedésnek felel meg.

Ha a bolttípus szerinti eloszlást nézzük, még mindig a 2500 négyzetméter feletti hipermarketekben fogy a legjobban a gyomorkeserű, az eladások 36 százalékát bonyolították le ezekben az üzletekben idén augusztusig. Éves összevetésben mégis a másik végletet mérvadó, 50 négyzetméter alatti egységek produkálták a legnagyobb fejlődést, részesedésük 17-ről 21 százalékra emelkedett. A kiszerelések közül év közben a félliteres változat a legkelendőbb, a karácsonyi időszakban viszont a hé deciliteresek felé tolódik a kereslet.

Kommentek:

Top 0