• Élet
Faktor

Gyomirtó lehet a német sörökben

A müncheni környezetvédelmi intézet kimutatta, hogy a 14 leggyakrabban vásárolt német sör márka glifozátot tartalmaz. Ez egy világszerte elterjedt gyomirtó szer, rákot is okozhat. Szakértők azonban úgy látják, hogy ez nem veszélyes.

A müncheni környezetvédelmi intézet a 14 legkedveltebb sörmárka vizsgálata során arra az eredményre jutott, hogy a sörök glifozátot, vagyis gyomirtót tartalmaznak.

A vizsgálat szerint a legtöbb glifozát a Hasseröder márkájú sörben volt, amelyben 29,74 mikrogramm glifozátot mutattak ki literenként. A legkevesebbet, 0,46 mikrogrammot a világos Augustiner tartalmazza. De még ez is magasabb a megengedett határértéknél.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a glifozátot az előző években a potenciális rákkeltő anyagok közé sorolta. Az európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az EFSA ezzel szemben azt mondja, hogy valószínűtlen, hogy a glifozátnak rákkeltő hatása van az emberekre -írja a Spiegel.

A kutatók szerint a felhasznált komlón keresztül jut be a sörbe a mérgező anyag. A hagyományos gabonatermesztésben ugyanis rendszeresen használnak glifozátot. Azonban ahhoz, hogy a glifozát az egészségünkre tényleg ártalmas legyen, komoly mennyiségben kellene fogyasztani, vagyis egy felnőttnek körülbelül naponta 1000 liter sört kellene meginnia ahhoz, hogy egészségkárosító hatása legyen.

A Német Sörgyártó Szövetség állásfoglalása

A Német Sörgyártó Szövetség a környezetvédelmi intézet tanulmányával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy  az „abszurd és tarthatatlan.” Ugyanis a németországi sörfőzdék nagy gondot fordítanak arra, hogy a természetes nyersanyagokban, - mint a víz, maláta, komló és élesztő - előforduló káros anyagokat ellenőrizzék. Csak ezután, az úgynevezett tisztasági törvény betartása után szabad ezt a négy összetevőt a sörfőzéshez használni. Ugyanakkor a sörfőzdéknek saját vizsgálórendszerük is van, amely kimutatja a glifozátot - írja a Manager Magazin.

A Magyar Sörszövetség igazgatója, Dr. Schillinger Attila azt mondta, hogy a Magyarországon forgalmazott sörök tekintetében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tavaly nyáron részletes laboratóriumi vizsgálatot végzett és a hatóság megállapította, hogy az  "Élelmiszer és Vegyipari Laboratórium ellenőrzésén minden sör megfelelt."

Top 0