• Külföld
Faktor

Eredetileg orvosok javasolták, hogy dohányozzunk - így terjedt el

A dohányzás szokása Közép-Amerikából érkezett Európába és azóta is népszerű.

Noha az elmúlt években a dohányzás minden tekintetben visszaszorult a fejlett országokban, azért még mindig milliók idézhetnék fel annak a Francisco Fernándeznek a nevét, aki az Újvilág ezen káros szokását eljuttatta Európába.

A spanyol hódítók már korán felfigyeltek a közép-amerikai őslakosok szokására, akik egy növény leveleit meggyújtva, annak füstjét belélegezve végeztek különböző rituálékat – a testet vagy a szellemet gyógyító hatást tulajdonítottak neki.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ismerve a dohányzás erősen addiktív jellegét, nyilván csak idő kérdése volt, hogy a szenvedély utat találjon Európába is, azonban azt lehetetlen pontosan meghatározni, pontosan mikor és milyen módon is történt ez.

  Valószínű, hogy francia tengerészek már az 1550-es évek közepén rágcsáltak és szívtak dohánylevelet, ám ha egyetlen személyhez kell kötnünk a dohány európai hódító útját, akkor Francisco Fernández orvos neve említendő.

  Fernándezt II. Fülöp küldte Amerikába, hogy ott helyi, gazdasági vagy más szempontból értékes termények után kutasson. A doktor felfigyelt a dohánycserjére, és azt mint számos betegséget gyógyító csodaszerként küldte vissza hazájába. A hagyomány szerint a növény termesztése 460 éve, 1558. március 5-én kezdődött meg spanyol földön, innen pedig gyorsan utat talált Európa más udvaraiba is.

  Az első híres dohányzó a francia királyné, Medici Katalin lett, aki Jean Nicot de Villemain, Portugáliába delegált francia követ révén ismerkedett meg a növénnyel – gyakori fejfájásaira gyógyírként küldött a királynénak belőle. Mivel a kezeléstől a királyné valóban jobban érezte magát, a növényt herba reginának kereszteltette el és lelkesen fogyasztotta.

  Az elnevezés nem bizonyult ragadósnak, az európai nyelvek többségében a tisztázatlan eredetű, spanyol formájában tabaco kifejezés valamely alakja terjedt el, Jean Nicot nevét viszont máig őrzi a dohány függőséget okozó fő vegyületének közismert neve, a nikotin - írja a BBC History-ra hivatkozva a 24.hu.

  Kommentek:

  Top 16