• Belföld
Faktor

Nem jut a betegeknek a fontos gyógyszerből, helyettesítő terméket sem kapnak

A betegek egyharmada nem jut hozzá a szemcsepphez, amelyet zöld hályogra használ.

Akadozik az ellátás az országban egy, a zöld hályogra gyakran alkalmazott szemcseppből, a gyártó mindössze a tényleges szükségletek kétharmadát tudja fedezni – írja a Magyar Nemzetre hivatkozva az Inforádió.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A lap olvasói jelezték, hogy az utóbbi időben sehol nem tudták megvásárolni a betegségükre felírt gyógyszert, mert a patikusok szerint országos hiány van belőle. Ezt több gyógyszertár is megerősítette. Néhány gyógyszerész szerint az a probléma oka, hogy az április 25-i budaörsi raktártűzben megsemmisült a szemcseppek egy része.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A lap kereste a szemcseppet forgalmazó vállalatot is, a cég azonban nem reagált megkeresésükre. A forgalmazó pedig arról tájékoztatta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, hogy az akadozás egy körülbelül másfél hónapja fennálló „európai globalizációs problémára” vezethető vissza.

  Mint írták, a szűkített gyártáskapacitás miatt Európában minden ország egy központilag meghatározott mennyiséget kap a készítményből. Ez a mennyiség azonban csak a tényleges szükségleteknek a kétharmadát fedezi.

  Az OGYÉI arra kéri a gyógyszerészeket, hogy a kielégítő gyógyszerellátás érdekében ne készletezzenek, csak a tényleges szükségleteknek megfelelően, felírt vény birtokában rendeljenek a nagykereskedőktől. Helyettesítő termék pedig nem áll a gyógyszerészek rendelkezésére. Egy szakgyógyszerész elmondta a lapnak, hogy hivatalos helyettesítő hiányában folyamatosan kénytelenek visszaküldeni a betegeket a szemészetre.

  A zöld hályog, más néven glaukóma jelenleg nem gyógyítható, a diagnosztizált állapotot csak szinten tartani lehet, például szemcseppes kezeléssel.

  Kommentek:

  Top 16